Austria-Travel_HU 600x200

Semester och vandring med hund i Österrike och i Alperna

Vandra med hund i Österrike är fantastiskt

Hundar tycker om att vandra: Här i Ramsau am Dachstein
Ta med din hundkompis på en fin vandring i Österrike!
Att vandra i fantastisk natur är avkopplande, ger energi och goda minnen. Då blir både människor och hundar glada!

Hundvänliga vandringar
När du vandrar i Österrike och i Alperna ser du ofta vandrare med hundar. Vandringsleder går kors och tvärs genom landet och nästan alla är lämpliga för hundar. Austria Travels vandringar på egen hand i Österrike passar de flesta hundar som gillar att röra på sig. Läs mer om våra hundvänliga vandringar på egen hand i Österrike. Om hunden tycker om det kan du till och med cykla på egen hand med din hund.

Bagagetransport ingår
Det är bekvämt att vandra eller cykla med hund i Österrike. Ditt bagage transporteras till nästa hotell, Gasthaus eller Hütte. Då behöver du och din hund bara bära det som ni behöver under dagen. När ni kommer fram till nästa ställe på eftermiddagen finns er packning redan där. Givetvis är det skönt att slippa att bära packning, hundmat och annat som ni har med er. Då används energin till att njuta av vandringen och den fina utsikten.

Hund i Hütte
Hunden kan inte sova i logement, däremot brukar det gå bra i eget rum i Hüttan. Har du inte eget rum så får hunden och du sova på annan avskild plats, ibland till och med i en egen "Hundehütte".

Utrustning för din hund
Du känner din hund och vet vad den behöver. Det kan gälla hundmat, utrustning och kanske också skydd för tassarna. Din hund kanske har egen ryggsäck? Vissa hundar kan bära sin egen packning.
En tuffing med hund som vi mötte på en av våra vandringar © Austria Travel - Rusner

Den glada och nöjda vandringshunden

  • Hunden är trygg och lydig med god social kapacitet
  • Hunden har kondition för den planerade turen.
  • Hunden är en van resenär. Ibland kan resor med lokaltrafik vara aktuellt. Hunden ska klara transport med buss, tåg eller taxi. Hunden ska inte känna obehag vid resor på kurviga vägar.
  • Hunden har med sig munkorg för att inte bli avvisad på bussar och kabinbanor.
  • Hundar med utpräglad jaktinstinkt ska hållas kopplade.
  • Hunden klarar av att åka med kabinbana eller stollift. Givetvis kollar du före vandringen om sådana transporter är aktuella.
  • Hunden är tillräckligt försäkrad för utlandsresan. Kolla!

Inresebestämmelser för hundar och husdjur

För inresa till Österrike av hundar (och katter) krävs ett veterinärmedicinskt friskhetsintyg med aktuellt intyg gällande rabiesvaccination på tyska eller med vidimerad översättning. Vaccinationskort/intyg måste ha utfärdats minst 30 dagar före planerad inresa och får inte vara äldre än ett år.
Varje djur måste vara märkt med en tydlig tatuering eller med ett mikrochip. Därutöver krävs ett djur-id (EU pet pass).
Källa: Österrikiska Turistbyrån

Hundar gillar att vandra i Österrike och Alperna!

Hundvänliga Österrike är hundarnas paradis

Husky på Olpererhütte i Zillertal

Ja, det tycker många. Då är väl Österrike även hundägarnas paradis?

På restauranger, caféer och hotell
Även här är hundar nästan alltid välkomna. Många hotell skriver på sina hemsidor att de är hundvänliga: Ofta finns särskilda utrymmen och möjligheter för hundar. Skulle hundar inte vara önskvärda på ett café eller en restaurang är detta vanligtvis skyltat vid ingången. Då går man till nästa som oftast inte ligger långt bort.

Kostnaden för hund på hotell varierar
Ibland är det gratis. Ofta tillkommer en avgift. Vanligtvis cirka 10 €.

På offentliga platser och på resor
Man är van vid hundar i Österrike och de är välkomna på de flesta ställen. Därför ser du ofta hundar på offentliga platser. Du kan självklart ta med din hund på bussar, tåg och andra transportmedel.

På tåg och bussar gäller följande:
Små hundar som får plats i en väska åker gratis.
Stora hundar kostar halva priset och ska ha koppel och munkorg.

Ta alltid med koppel och munkorg
I Österrike finns en generell plikt att hålla hunden kopplad. Till detta kommer att varje kommun och stad i Österrike har egna bestämmelser för koppel och munkorg. Vanligtvis gäller följande: På offentliga platser med många människor ska hunden föras i lina och ha munkorg. Utanför storstäderna och på landsbygden brukar detta inte vara plikt eller inte tillämpas lika strikt. Här kan hunden ofta springa fritt av hjärtats lust. Är du osäker så fråga på den ort där du befinner dig. På linbanor måste din hund ha munkorg och vara kopplad.

Olpererhüttes egen Husky © Austria Travel - Rusner

Enkelt med hund i Österrikes städer

I Wien finns särskilda hundzoner, där hundar kan röra sig utan koppel och munkorg. De flesta av dessa zoner är ganska små. Det finns dock en mycket stor hundzon på 250.000 kvm i Wiener Prater (Kaiser Allee -  Rustenschacher Allee). Dessutom finns det många stora grönområden i Wien där hundar kan springa fritt. I Wien och i Österrike plockar man upp efter sin hund. Antingen tar man med en plastpåse för detta ändamål eller så använder man en "Gassi-Automat", en särskild liten tunna med plastpåsar för hundbajs, som finns uppställda på många ställen.

Länkar till hemsidor

Jordbruksverket har en hemsida med information om djurskötsel. Du kan läsa om sjukdomar, djurhälsopersonal, transporter och mycket annat. Här kan du också läsa bestämmelserna vid utlandsresor med hund.

Bundesministerium für Gesundheit i Österrike (Hälsoministeriet) hanterar även djurfrågor. På deras hemsida (engelsk version) kan du läsa om inresebestämmelser för hundar.

Österrikes Turistbyrån ger förslag på hundvänliga boenden i olika regioner i landet. Sidan är på tyska. På denna sida hittar du även länkar till hemsidor med hotell som välkomnar hundar.

Royal Canin ger tips om utlandsresor med husdjur.

Kommentarer