Austria-Travel_HU 600x200

Vandringar i vackra Zillerdalen i de österrikiska Alperna

Läs mer och boka denna resa: Vandra i vackra Zillerdalen. 

Läs mer om våra guidade vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar och expeditioner.

Edelhütte och Ahornspitze

På väg upp till Ahornspitze i Zillertal © Austria Travel - Rusner På väg upp till Ahornspitze i Zillertal © Austria Travel - Rusner

Vi åker upp med stora kabinbanan Ahornliften i Mayrhofen till bergstationen (1.960 m). Redan här uppe kan vi njuta av utsikten över Zillerdalen. Härifrån har vi cirka 2 timmars vandring till Edelhütte (2.238 m) där vi tar en fikar eller lunchar. De strävsamma fortsätter till Ahornspitze (2.973 m) som är en krävande vandring med ytterligare ca 600 höjdmeter att betvinga. Utsikten är givetvis fantastisk. Extrarundan till Ahornspitze tar ytterligare cirka 3 timmar. Tillbaka på egen hand med Ahornbahn till Mayrhofen. Det finns flera fina ställen för att vila, att sola och att njuta av utsikten.

Höjdmeter: ↑↓ 350 m.
Tid: 4 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 8 km (Utan Ahornspitze)

Penken - Wanglspitze

Vi har nått Wanglspitze! © Austria Travel - Rusner Vi har nått Wanglspitze! © Austria Travel - Rusner

Vi tar kabinbanan Penkenbahn från Mayrhofen, byter i mittstationen och åker ända upp till toppen vid Gschössberg (1.933 m). Bara att åka linbanan är en upplevelse! Vi följer Zirbenweg längs kammen till Penken (2.095 m). Här är inte svårt att gå och utsikten är magnifik. I Penken finns det möjlighet att ta sig ner med Finkenbergbahn till Finkenberg och hem med buss. Vi fortsätter dock längs kammen till Wanglalm (2.128 m) och tar oss därifrån upp till Wanglspitze (2.420 m). Den som har tid och ork kan ta sig ända upp till Rastkogel (2.762 m). Vi går tillbaka samma väg till Penken. Här finns fina fika- och lunchmöjligheter. Vi följer stig 22 nedåt som tar oss på en fin almvandring till mellanstationen på Penkenbahn. Den tar vi sedan ner till Mayrhofen.

Höjdmeter: ↑ 500 m, ↓ 800 m.
Tid: 4-5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 11,6 km (Utan Rastkogel)

Schlegeis - Pfitscherjochhaus (Italien) T/R

På väg till Italien i Zillerdalen © Austria Travel - Rusner På väg till Italien i Zillerdalen © Austria Travel - Rusner

Från Mayrhofen tar vi bussen via Ginzling till Schlegeisdammen (1.782 m). Resan är vacker, bjuder på fina vyer och tar ca 45 minuter. Från Schlegeis har vi en ganska lätt vandring i Zamserdalen på ca 2,5 timmar upp till Pfitscherjochhaus (2.248 m). Strax innan vårt mål för dagen passerar vi gränsen och kommer in i Italien! I detta land äter vi en god lunch. Från stugan har vi en fin vy över Italien i dalen under oss. Vi återvänder samma väg ner till dammen Schlegeis där det finns caféer och restauranger. Den som vill kan ta en längre men utsiktsrik stig längs västra dalsidan tillbaka till dammen.

Höjdmeter: ↑↓ 500 m.
Tid: 4-5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 12 km

Lanersbach - Eggalm - Grüblspitze - Junsalm - Juns

Grüblspitze (2.395 m), vandringens högsta punkt © Austria Travel - Rusner Grüblspitze (2.395 m), vandringens högsta punkt © Austria Travel - Rusner

Vi tar oss till kabinliften Eggalmbahn i Lanersbach. Redan när vi stiger av liften (1.945 m) har vi en fin utsikt som blir allt bättre ju högre upp vi kommer. Snart når vi dagens högsta topp, Grüblspitze (2.395 m). Dags att fika och njuta av de fina vyerna med bergstoppar både under och över oss. Under oss ser vi dagens mål, Junsbergalm (1.984 m). Vår vandring går nu neråt längs dalsidan på den slingrande stigen. Den blomsterintresserade har mycket att se. I Junsbergalm blir det lunch. Den goda egenproducerade osten får inte missas! På enkla vägar går vi ner till Juns.

Höjdmeter: ↑ 485m, ↓ 1.370 m.
Tid: 4-5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 10 km

Gerlosstein - Gerlossteinwand - Brandberg

Fantastisk utsikt över Zillerdalens berg © Austria Travel - Rusner Fantastisk utsikt över Zillerdalens berg © Austria Travel - Rusner

Vi tar oss till kabinliften Gerlossteinbahn som för oss upp till Berggasthof Gerlosstein (1.620 m). De med extra energi tar sig därifrån upp till Gerlossteinwand (2.166 m) vilket tar cirka 1,5 timmar. De övriga fortsätter på stig 50 och rundar Arbiskogel till urgamla och urmysiga Katahornalm (1.624 m). Här kanske vi möts och fikar. Vi går sedan gemensamt till Karl Alm (1.750 m) och vidare över "Sound-of-Music"-ängar med fantastisk utsikt ner till Berggasthof Steinerkogel. Lunch! Härifrån till fots till Brandberg (1.082 m) och sedan med buss till Mayrhofen. Eller så till fots den branta stigen ner till Mayrhofen.

Höjdmeter: ↑ 400m, ↓ 800 m.
Tid: 3-4 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 9 km (Utan Gerlossteinwand, till Brandberg)

Hintertux - Frauenwand - Tuxerjochhaus - Hintertux

Nyfikna murmeldjur i Weitental © Austria Travel - Rusner Nyfikna murmeldjur i Weitental © Austria Travel - Rusner

Idag åker vi till Hintertux och tar kabinliften upp till Sommerbergalm (1.986 m). Redan här har vi en fantastisk vy över glaciären i Hintertux med skidåkare mitt i sommaren. Idag finns mycket goda chanser att möta murmeldjur och gemser! Vi går upp till Frauenwand (2.541 m) som bjuder på fin utsikt över glaciären och omgivande berg. De som vill kortar av turen och går direkt upp till Tuxerjochhaus (2.313 m). Där möts alla, äter lunch och tar sedan vägen genom Weitental med vattenfall, murmeldjur och gemser att beskåda. Vi fortsätter över ängar och genom skog och är snart nere igen.

Höjdmeter: ↑ 350m, ↓ 800 m.
Tid: 4 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 9 km (Utan Frauenwand)

Kommentarer

 • Marie-Louise Bergh • 3 april 2016 17:41:25
  Hej!
  Till sommaren blir det 50:e gången, som jag är i Mayrhofen - Zillertal! Vandringlederna beskriver Ni bra. Jag vandrar/cyklar ca: två veckor på sommaren och åker utför 4-5 veckor vintertid. De senaste tre åren har jag jobbat som INFOSCOUT för Mayrhofen Bergbahnen. Toppen jobb! Jag känner till det mesta!

  LG
  Marie-Louise
 • Hejsan Marie-Louise!
  Roligt att få beröm från en kännare! Det är ett fantastiskt område för vandring/cykling/klättring och vi kommer dit varje år.
  Manfred / Austria Travel

  4 april 2016 08:13:06