Austria-Travel_HU 600x200

Vandringsled 1: Tio dagars vandring från Werfen till Kufstein

Läs mer om våra guidade alpina vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar.

Program

Vandringsled 1 sträcker sig mellan Wien i öster och Bodensjön i väster. Denna vandringsresa går längs den så kallade högalpina varianten mellan Werfen och Kufstein. Som tillägg planerar vi att bestiga ett antal bergstoppar längs vandringen, exempelvis Hochkönig, Grosser Hundstod, Breithorn och eventuellt Ellmauer Halt. Detta kan uppnås vid gott väder och gott tillstånd hos vandrarna. Expeditionen är utförs dock efter de möjligheter och begränsningar som utgörs av väder (nederbörd, temperatur, m.m.) och vad vi vandrare vill och hur vi mår. Det finns också en så kallad normalvariant som kan genomföras vid varje väderlek och som inte är så fysiskt krävande.

Sträckan är på sammanlagt 190 km. Den kan vanligen klaras av på 8 dagar men vi tar ytterligare två dagar på oss. Dessa kan vi  använda till att vila, till reserv om vädret tvingar oss att stanna i en stuga eller förhoppningsvis till att bestiga några toppar med fantastiskt utsikt!

Dag 1: Flyg till München/Salzburg där vår reseledare möter oss. Transfer till Werfen.

Från Werfen över Steinernes Meer (stenhavet) till Saalachdalen
Från Werfen (548 m) till Riemanhaus delar vandringsleden upp sig i en högalpin variant och i normalvarianten.

Den högalpina varianten passerar Ostpreussenhütte (1.628 m) som lämpar sig för en övernattning och vidare upp till Franz-Eduard-Matras-Haus på toppen på Hochkönigs (2.941 m). Därmed uppnås också den högsta punkten på denna vandringsresa. Därefter kommer en lång och ansträngande vandring (12 timmar) över Steinernes Meer till Riemannhaus (2.177 m) vid Saalfelden. Denna sträcka kan vi bara gå vid gott väder. Vi går först över glaciären (inga sprickor!), passerar några klätterställen, kommer förbi skyddstugan Wildalmkirchl-Biwak (2.457 m) och kommer slutligen efter denna längsta sträckan på hela vandringsled 1 fram till Riemannhaus.

Normalvarianten från Werfen passerar Erichhütte (1,546 m) och går vidare till orten Maria Alm (802 m), Därifrån går man upp till Riemannhaus, där de båda varianterna förenas. Leden går sedan vidare till Ingolstädter Haus (2.119 m), varifrån vi bestiger Grosser Hundstod (2.594 m). Över vackra almområden går vi ner till orten Lofer (626 m) i Saalachdalen.

Detta avsnitt är på cirka 90 kilometer och tar 4-5 dagar.

Från Salachdalen över Loferer Steinberge och Kaisergebirge till Kufstein
I Saalachdalen vid Lofer delar leden återigen upp sig i en högalpin variant och i en normalvariant.

Den högaplina varianten tar mer tid på grund av höjdskillnader och svårare terräng. Från dalen går den upp till Schmidt-Zabierow-Hütte (1.966 m) i Loferer Steinberge. Från denna stuga i dessa "stenberg" är det återigen möjligt att bestiga några toppar, exempelvis Großes Ochsenhorn (2.511 m), Reifhorn (2.485 m) eller Breithorn (2.404 m). Över Waidringer Nieder (2.372 m) går vi ner i dalen igen längs en brant stig med några klätteravsnitt och återförenas med normalvarianten som har gått över vackra Loferer Alm (1.348 m).

Vi vandrar upp till skidområdet Steinplatte (1.360 m) och vidare upp till Straubinger Haus (1.598 m). Därefter bär det ner till en dal igen, till Erpfendorf (634 m) och vidare upp till Prostalm (1.180 m). Vi går vidare till Griesenau (719 m) och därifrån kommer vi in i Kaisergebirge och tar oss upp till Stripsenjochhaus (1.580 m) varifrån vi kan se de omgivande bergstopparna.
 

Dag 10: Vi lämnar Stripsenjochaus och går längs idylliska Kaisertal ner hela vägen till Kufstein (504 m).

Detta avsnitt är på cirka 100 kilometer och tar också cirka 4-5 dagar.

Från Kufstein blir det transfer till flygplatsen i München. Resan till flygplatsen tar cirka 2 timmar och vi är framme i god tid för incheckning till flyget.

Vandringsled 1: Sträckan från Werfen till Kufstein
Ostpreussenhütte
Matrashaus
Erichhütte
Riemannhaus
Ingolstädter Haus
Schmidt-Zabierow-Huette
Stripsenjochhaus

Kommentarer