Austria-Travel_HU 600x200

Vandringsled 1: Högalpin vandring från Kufstein till Zugspitze & Garmisch-Partenkirchen

Läs mer om våra guidade alpina vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar.

Program

Vandringsled 1 sträcker sig mellan Wien i öster och Bodensjön i väster. På tyska heter den Weitwanderweg 1 och förkortas vanligen WWW01. Dagsprogrammet i denna vandring gäller delsträckan mellan Kufstein och Ehrwald. Vi passerar bergsmassiven Rofan, Karwendel och Wetterstein. Vi kommer upp på ett antal spännande bergstoppar längs vandringen. Den mest kända är Zugspitze  (2.962 m). 

Expeditionen utförs efter de möjligheter och begränsningar som utgörs av väder (nederbörd, temperatur, framkomlighet) och vad vi vandrare vill och hur vi mår. Det finns en så kallad normalvariant för dag 7 och 8 som kan vandras vid varje väderlek och som inte är så krävande. Vi vill dock helst gå alpinvarianten eftersom den tar oss upp på toppen Zugspitze (2.962 m), som ligger på gränsen mellan Österrike och Tyskland och som är Tysklands högsta berg.

Detta är en vandring med stora variationer. Ibland går vi genom byar på grusvägar. Mestadels går vi dock på hög höjd, ofta högalpint med ibland branta och svårare underlag. Vid utsatta passager finns det steghjälp och säkerhetslinor. Det blir också långa vandringsdagar. Sammanfattningsvis bedömer vi expeditionens svårighetsgrad på följande sätt: Tid: ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

Höjdmeter: ↑ 9.870 m, ↓ 9.360 m. Under veckan går vi cirka 150 km.

Dag 1: Sverige - Österrike. Flyg till München där vår reseledare möter oss. Transfer med minibuss, alternativt tåg till Kufstein. Är vi fler än sex personer hyr vi en minibuss. Detta gäller även för återresan från Ehrwald till flygplatsen i München. I Kufstein äter vi lunch innan vi börjar vår vandring upp från Kufstein (500 m) till Pendlinghaus (1.565 m). Vi har en fantastisk utsikt medan vi äter en god middag.
Sträcka: 8 km. Höjdmeter: ↑ 1.090 m, ↓ 50 m. Tid: 3h30m

Dag 2: Pendlinghaus (1.565 m) - Kaiserhaus (711 m). Förmiddagen bjuder på en kamvandring med fin utsikt åt alla håll. Vi njuter för fullt medan vi går. Vi passerar fäbodarna Kala Alm och Höhenstein där den hungrige också kan ta en matbit. När vi passerat dagens högsta punkt Hundsalmjoch (1.637 m) vänder vi neråt och äter vår lunch på Buchacker Alm. Mätta och belåtna fortsätter vi neråt på en stig som blir allt lättare. Snart är vi framme i Kaiserhaus som är veckans lägsta övernattningsställe. Nästan som hemma?
Sträcka: 22 km. Höjdmeter: ↑ 970 m, ↓ 1.790 m. Tid: 8h

Dag 3: Kaiserhaus (711 m) - Erfurter Hütte (1.834 m). Idag  går det mestadels uppåt och in i bergsmassivet Rofan. Vi passerar orten Steinberg am Rofan och strax därefter lunchar vi på Durrahof. Efter någon timmer kommer vi över trädgränsen och högalpin vandring tar vid. Vi ser den lilla sjön Zirein See och snart är vi uppe på Rofanspitze (2.259 m). Nu bär det av neråt till Erfurter Hütte. Fin vy över vackra Achensee och Karwendel! Skönt trötta och mätta efter en god middag sover vi gott.
Sträcka: 26,1 km. Höjdmeter: ↑ 1.790 m, ↓ 670 m. Tid: 9h50m

Dag 4: Erfurter Hütte (1.834 m) - Lamsenjochhütte (1.953 m). Efter en god frukost blir det en brant vandring ner till Achensee och orten Maurach. Du kan också ta linbanan! Vi rundar sjöns sydspets och snart vandrar vi in i vackra Karwendelmassivet med dess stora naturpark. Det smakar gott med lunch på mysiga Sennhütte. Det blir allt brantare medan vi strävar upp mot Lamsenjochhütte. Den som har krafter kvar kan bestiga "Hüttberget" Lamsen Spitze (2.508 m). Gott med middag och sen go' natt!
Sträcka: 22,4 km. Höjdmeter: ↑ 1.030 m, ↓ 900 m. Tid: 7h15m
 
Dag 5: Lamsenjochhütte (1.953 m) - Karwendelhaus (1,765 m). Idag går vi hela dagen i den vackra Alpinnaturparken Karwendel. Vi vandrar än ner, än upp under dagens lopp. Det blir lunch på Falken Hütte (1.848 m) och sedan bär det av igen. Under dagen passerar vi flera smala dalar och ser ner mot dalbottnarna. Är det idag som vi ser murmeldjur och gemser? Eller har vi redan sett dem tidigare? Mot vandringens slut bär det av uppåt igen mot Karwendelhaus  där vi säkert får en fin middag!
Sträcka: 20 km. Höjdmeter: ↑ 1.180 m, ↓ 1.320 m. Tid: 7h30m

Dag 6: Karwendelhaus (1,765 m) - Ahrn/Leutasch (1.094 m). Dagens vandring blir ganska lätt. Större delen av dagen går vi på bekvämt ner genom Karwendeldalen. Dalen mynnar ut vid orten Scharnitz (964 m) där vi också äter lunch. Nu lämnar vi Karwendel och fortsätter österut genom Satteldalen. Vid dalens högsta punkt Hoher Sattel (1.495 m) har vi en fin utsikt över omgivningen och bergsmassivet Wetterstein. Snart är vi i orten Arhn vid floden Isar som vi korsar för att komma till vårt boende.
Sträcka: 24,6 km. Höjdmeter: ↑ 590 m, ↓ 1.280 m. Tid: 7h45m

Dag 7: Ahrn/Leutasch (1.094 m) - Reintalangerhütte (1.369 m). Om vädret är hyfsat väljer vi nu att gå den alpina varianten genom Wetterstein-området. Det innebär också att vi går en vacker runda genom Tyskland. Vi kommer snart in i högalpin terräng (fint naturskyddsområde) och går upp till Meiler Hütte (2.375 m), där vi lunchar. Vi gläder oss över den fina utsikten och går sedan ner till Schachen Hütte och vidare ner i Reindalen. Väl nere vänder vi uppåt på stigen till Reintalanger Hütte där vi bor i natt.
Sträcka: 19,2 km. Höjdmeter: ↑ 1.650 m, ↓ 1.370 m. Tid: 7h50m

Dag 8: Reintalangerhütte (1.369 m) - Zugspitze (2.962 m) - Wiener Neustädter Hütte (2.209 m). Efter frukost går vi upp, nästan 1.600 höjdmeter till toppen av Zugspitze. Här uppe äter vi givetvis vår lunch medan vi har fantastisk utsikt åt alla håll. Här möter vi många turister som kommit upp med lin- eller bergbana. Om möjligt övernattar vi i Münchnerhaus, på toppen av Zugspitze. Reservering av sängplatser är tyvärr inte möjlig på helger. Annars övernattar vi på Wiener Neustädter Hütte nedanför toppen.
Sträcka: 9 km. Höjdmeter: ↑ 1.570 m, ↓ 750 m. Tid: 4h40m
 

Dag 9: Wiener Neustädter Hütte (2.209 m) - Ehrwald (994 m). Vi lämnar Wiener Neustädter Hütte  och går den branta stigen ner till Ehrwald. Den som vill kan istället ta bergbanan ner till Garmisch! Kanske för ett mysigt fika?
Sträcka: 6,3 km. Höjdmeter: ↓ 1.230 m. Tid: 2h20m

Från Ehrwald/Garmisch blir det transfer till flygplatsen i München.  Transfer med minibuss, alternativt tåg. Är vi fler än sex personer hyr vi en minibuss. Resan till flygplatsen tar cirka 3 timmar och vi är framme i god tid för incheckning till flyget.

Pendlinghaus ovanför Kufstein
Kaiserhaus
Erfurterhütte
Lamsenjochhütte och Lamsenspitze
Karwendelhaus
Reintalangerhütte
Wiener Neustädter Hütte från Zugspitze

Kommentar