Austria-Travel_HU 600x200

Vandringar i Schladming och Ramsau/Dachstein i Österrike

Läs mer och boka denna resa: Vandring i Schladming och Ramsau/Dachstein. 

Läs mer om våra guidade vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar och expeditioner.

Planai - Krahbergzinken T/R

Fikapaus på Krahbergzinken © Austria Travel - Rusner Fikapaus på Krahbergzinken © Austria Travel - Rusner

Vi åker upp med Planaibanan i Schladming. Schladminger Hütte på Planai är startpunkt för denna tur som bjuder på fantastisk utsikt. Till en början går vi på ängar runt toppen på Planai (1.906 m). Därefter ner till Krahbergsattel och vidare på en bred stig upp till toppen av Krahbergzinken (2.134 m). Härifrån har vi hänförande utsikt över dalen bort till det imponerande Dachstein-massivet. De sista metrarna till toppen kan vara utmanande för den ovane men med hjälp av en lina kommer vi upp! Vi går tillbaka mot utgångspunkten och rundar Planai. Den som vill kan också gå upp till Planai-toppen. På Planaiområdet finns flera Hüttor där vi kan äta och dricka gott. Vi tar liften ner till Schladming och har mycket tid kvar för att simma eller sola.

Höjdmeter: ↑↓ 400 m.
Tid: 3 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 5,9 km

Hochwurzen - Rossfeld - Gasthof Winterer

Utsikt från Rossfeld mot Hochwurzen och Dachstein © Austria Travel - Rusner Utsikt från Rossfeld mot Hochwurzen och Dachstein © Austria Travel - Rusner

Vi tar bussen från Schladming förbi Rohrmoos till kabinbanan som tar oss upp till Hochwurzen (1.849 m). När vi beundrat utsikten går vi från Hochwurzenhütte en bit ner till Hüttecksattel. Därfrån går vi en kort sträcka upp till den lilla toppen Rossfeld (1.919 m). Vi njuter av den fina utsikten och sedan bär det nerför igen över ängar och delvis genom skog. I skogarna ser vi granar, lärkträd och tall. Många har märkliga former som orsakats av trädens ovanliga växtplatser. Vi går en vacker stig till den pittoreska fäboden Untere Neudeckalm. Härifrån går vi en enkel skogsväg som ger oss fin utsikt över dalen ner mot Rohrmoos. Vid Gasthof Winterer (1.253 m) tar vi en matpaus för att sedan ta bussen tillbaka till Schladming. Den med spring i benen kan även bestiga topparna Guschen (1.982 m) och Schneider (2.009 m).

Höjdmeter: ↑ 250 m, ↓ 800 m.
Tid: 4 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 9,7 km Utan topparna Guschen och Schneider

Wilde Wasser - Gfölleralm - Preintaler Hütte

Hängbron över Wilde Wasser © Austria Travel - Rusner Hängbron över Wilde Wasser © Austria Travel - Rusner

En makalös vandring ligger framför oss! Du kan gå hela vandringen eller när som helst vända och korta ner den. Vi tar bussen från Schladming till Gasthof Riesachfall (1.079 m) i Untertal. Vandringen går på "Alpinsteig durch die Höll". Vi går över 15 olika trappor, stegar och en 50 meter lång hängbro förbi det dånande vattenfallet Riesachfall. Det är med sina två fall på sammanlagt 140 meter Steiermarks högsta vattenfall. Vi når fäboden Gfölleralm vid Riesachsjön (1.338 m). Den som vill kan återvända på en bekväm skogsväg till utgångspunkten. Vi fortsätter längs sjöns norra sida och förbi fäbodarna Wieseralm, Schmiedlechneralm, Kerschbaumeralm och kommer till Kotalm. Runt om kring oss ser vi imponerande toppar. En smal stig för oss genom skog och vi kommer fram till Preintaler Hütte (1.657 m) där vi tar lunch. Vi återvänder samma väg men tar en skogsväg förbi Riesachfallet.

Höjdmeter: ↑↓ 750 m.
Tid: 5 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 11,6 km

Hochwurzen - Giglachsjörna - Ursprungalm

Ignaz-Mattis Hütte vid Giglachsjöarna © Austria Travel - Rusner Ignaz-Mattis Hütte vid Giglachsjöarna © Austria Travel - Rusner

Vi tar bussen från Schladming förbi Rohrmoos till kabinbanan som tar oss upp till Hochwurzen (1.849 m). När vi beundrat utsikten går vi från Hochwurzenhütte en bit ner till Hüttecksattel. Därfrån går vi en kort sträcka upp till den lilla toppen Rossfeld (1.919 m). Vi går ner till Latterfuss Sattel (1.792 m) och väljer stigen som tar oss upp hela vägen förbi toppen Schiedeck (2.339 m). Det är en delvis ansträngande vandring som också går längs kammen. Vi belönas med en fascinerande utsikt. Sedan bär det av ner förbi Brettersee och vidare ner till Giglachsjöarna där Ignaz-Mattis Hütte (1.986 m) ligger. Vi passerar Giglachsee Hütte och sedan tar oss en grusväg ner till vackra Ursprungalm (1.604 m). Här kan vi äta något gott för att sedan ta bussen tillbaka till Schladming.

Höjdmeter: ↑ 800 m, ↓ 1.020 m.
Tid: 5-6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 13,6 km

Eschachalm - Duisitzkarsee T/R

Duisitzkarseehütte © Austria Travel - Rusner Duisitzkarseehütte © Austria Travel - Rusner

En vandring med fenomenala vyer. Vi tar vandringsbussen från Schladming till fäboden Eschachalm (1.213 m). Vi går en fin vandring från dalen upp till vackra Duisitzkarsjön (1.648). Redan på väg upp har vi ett fantastiskt panorama men den finaste är från sjön. Härifrån har vi en bedårande utsikt över de omgivande bergen. Många bilder är tagna härifrån. Vi går runt sjön och tar sedan lunch i Duisitzkarseehütte. Vi återvänder delvis på samma väg som vi kom. Den som vill kan ta en längre och vacker väg via Neu Alm (1.618 m) tillbaka ner till Eschachalm.

Höjdmeter: ↑↓ 620 m.
Tid: 4 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 7 km

5-Hütten-Weg nedanför Dachsteins topp

Vandring utmed Dachstein © Austria Travel - Rusner Vandring utmed Dachstein © Austria Travel - Rusner

En vacker tur där vi vandrar direkt under imponerande Dachstein (2.996 m). Som namnet säger tar leden oss förbi fem olika Hüttor i omgivningen. Vi tar bussen upp till Glösalm (1.504 m) och börjar vandringen som börjar över vackra ängar med fin utsikt. Efter 2,5 km börjar det brantaste partiet som tar oss upp till Südwandhütte (1.851 m). Här blir det skönt att fika medan vi njuter av utsikten. Nu passerar vi snart under Dachsteins kabinlift och fortsätter nerför bergssidan. Vi passerar ett antal mysiga fäbodar och även Austria Hütte (1.638 m) och har därför gott om fina pausmöjligheter. Hela tiden har vi vackra vyer åt alla håll. Slutligen kommer vi ner till Ramsau am Dachstein och tar bussen tillbaka till Schladming.

Höjdmeter: ↑ 560 m, ↓ 860 m. Tid: 4 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 10,8 km

Ursprungalm - Eschachalm via Giglachsjöarna och Duisitzkarsjön

På vandringens högsta punkt © Austria Travel - Rusner På vandringens högsta punkt © Austria Travel - Rusner

Vi njuter av utsikten under bussresan från Schladming till vackra Ursprungalm (1.604 m). Vår vandring börjar på en enkel väg upp till Giglachsjöarna. Vi har fina vyer över de höga bergen medan vi passerar Giglachsee Hütte och kommer till  Ignaz-Mattis Hütte (1.986 m). Vi fortsätter längs dalen och snart bär det uppåt igen längs dalsidan där vi tar oss förbi några knepiga avsnitt. Vi kommer snart till vandringens högsta punkt (2.045 m). Här tar vi paus och beundrar det vackra landskapet. Därifrån går vi en brant, slingrande stig - delvis säkrat med stålvajrar - ner till vackra Duisitzkarsjön (1.648). Här ligger Duisitzkarseehütte där vi också äter en sen lunch. Sedan går vandringen på stig eller väg ner till Eschachalm (1.213 m). Härifrån tar vi trötta och nöjda bussen tillbaka till Schladming.

Höjdmeter: ↑ 600 m, ↓ 1.000 m. Tid: 4-5 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥♥ 9,7 km

Ursprungalm - Steirischer och Lungauer Kalkspitze - Giglachsjöarna

En vandring för dem som vill ha något mer utmanande. Vi tar bussen från Schladming till Ursprungalm (1.604 m). Vandringen går förbi fäbodar för att snart börja klättra upp till Brotrimml (2.088 m). Genom stenig terräng tar en kamvandring oss upp till Meregg (2.235 m) och till Steirische Kalkspitze (2.459 m). I närheten finns Lungauer Kalkspitze (2.471 m) som inte undgår oss. Vi vänder ner från toppen till Giglachsjöarna och Giglachsee Hütte (1.955 m) där vi kan fika. På en enkel grusväg är vi snart tillbaka i Ursprungalm. Buss tillbaka till Schladming.

Höjdmeter: ↑↓ 960 m.
Tid: 5-6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥ 11 km

Dachsteinglaciären - Guttenberghaus - Ramsau/Dachstein

En vandring för vältränade personer med goda benmuskler! Denna vandring ska bara göras vid gott väder. Det är viktigt att ta med ordentligt med vatten. Ta Dachsteins kabinbana upp till toppen Hunerkogel (2.694 m). Följ skidliften över glaciären och följ den välmarkerade leden (nr. 674) över stenig terräng till Guttenberghaus (2.146 m). Här passar det att ta lunch. Sedan bär det av brant nerför smal och delvis knepig stig. Så småningom kommer du till skog och snart är du i Ramsau am Dachstein (1.090 m).

Höjdmeter: ↑ 200 m, ↓ 1.780 m.
Tid: 6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥♥ 13,2 km

Haus - Hauser Kaibling - Höchstein - Planai - Schladming

En lång och utmanande höghöjdsvandring! Vi får hjälp av två kabinbanor: Vi tar oss upp i Haus och ner med Planailiften i Schladming. Det gäller att komma i tid till sista dalfärden i Planai så att vi slipper att gå ner. Observera att detta är en utsatt bergtur med branta och knepiga passager, i synnerhet vid bestigningen av högsta toppen Höchstein (2.543 m). Denna tur går vi bara gå vid riktigt fint väder. Vi går på hög höjd över olika toppar och underbara vyer utlovas! Vi tar med lunchpaket på denna vandring eftersom det inte finns några Hüttor längs leden.

Höjdmeter: ↑↓ 1.210 m.
Tid: 7 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥ 13,2 km

Kommentarer