Austria-Travel_HU 600x200

Vandringar i Saalbach Hinterglemm i Österrike och Alperna

Läs mer och boka en vandring på egen hand: Vandring till Saalbach Hinterglemm. 

Läs mer om våra guidade vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar och expeditioner.

Talschluss Höhenweg i Lengau

På fäboden Saalalm äter vi gott. Kanske spelar värdinnan för oss? På fäboden Saalalm äter vi gott. Kanske spelar värdinnan för oss?

Med buss tar vi oss till ändhållplatsen Lengau längst in i dalen. Vi går på bekväma skogsvägar uppåt i dalen. Vi passerar Lindlingalm och hälsar på "Schnitzel-Fritz" och "Kotlett-Emma". I fäboden Saalalm tar vi en rast med fika- eller lunchmöjlighet. Har vi tur spelar värdinnan på dragspel för oss. Sedan går det uppåt på norra dalsidan genom skog och över ängar. Vi går ner till Forsthofalm där den som vill kan fika igen. Vi går på stigar och skogsvägar ner till Lungau. Åter med buss till Hinterglemm. Behöver vi vänta på bussen kan vi ta en glass i Lengauer Hof.

Höjdmeter: ↑ 514 m, ↓ 516 m.
Tid: 3,5 - 4 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 10,1 km

Saalbach - Kleberkopf - Saalbach

Glada vandrare på Kleberkopf © Austria Travel - Rusner Glada vandrare på Kleberkopf © Austria Travel - Rusner

I Saalbach åker vi upp med Kohlmaisbahn till Kohlmaiskopf (1.794 m). Vi beundrar utsikten och har vi tur ser vi ända till Grossglockner. Vandring på Saalachtaler Höhenweg på kammen västerut genom skog. Paus vid Barnkogelhütte och sedan vidare till Spielbergtörl där vi delar upp oss. Några kan gå ta sig upp till Spielberghorn (2.044m) och få en underbar utsikt som belöning. De som vill ha det enklare går till Kleberkopf (1.757 m) och får en fin utsikt därifrån. Vi samlas efter bestigningarna och vänder ner i dalen och får snart möjlighet till en god lunch i Spielberghaus. Sedan går vi genom skön skuggig skog ner till Saalbach.

Höjdmeter: ↑ 240 m, ↓ 1.000 m.
Tid: 4-5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 12 km (utan bestigning av Spielberghorn)

Soluppgångsvandring till Hochalmspitze

Soluppgångsvandring © Austria Travel - Rusner Soluppgångsvandring © Austria Travel - Rusner

Hotellets vandringsguide Gerhard tar hand om oss denna morgon. Vi startar tidigt med hotell-bussen och åker i mörkret upp till fäboden Reichkendlalm. Snart börjar det ljusna och vi går en timme upp till toppen Hochalmspitze (1.921 m). Där njuter vi av skådespelet när solen går upp över de höga bergen i öster. Ibland skäms vi bort med ett glas bubbel! Vi återvänder ner till fäboden och får en rustik frukost som lagas direkt där av Gerhard. Sedan återvänder vi till hotellet. Den som vill kan äta en andra frukost innan dagens "riktiga" vandring startar.

Höjdmeter: ↑ 260 m, ↓ 260 m.
Tid: 1,5-2 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 4,5 km

Pinzgauer Spaziergang (= promenaden) till Zell am See

På väg till Zell am See med Grossglockner i bakgrunden © Austria Travel - Rusner På väg till Zell am See med Grossglockner i bakgrunden © Austria Travel - Rusner

En riktigt fin tur som kanske blir veckans höjdpunkt! Vi startar med att klockan 9.00 ta kabinbanan Schattberg Express i Saalbach upp till toppen. Turen är ganska lång men inte tekniskt svår. Under hela vandringen har vi fantastisk utsikt över de omgivande bergen. Efter halva turen ser vi ändå bort till Grossglockner, Österrikes högsta berg. Den som vill kan bestiga Stemmerkogel (2.123 m) och Saalbachkogel (2.092 m) på vägen. Vi går hela dagen längs kända Pinzgauer Spaziergang till Schmittenhöhe. Där dricker vi något gott innan vi tar kabinliften ner till vackra Zell am See. Buss tillbaka till Hinterglemm.

Höjdmeter: ↑ 700 m, ↓ 755 m.
Tid: 6-7 timmar. ♥♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 18 km

Reiteralm - Reiterkogel - Rosswaldhütte

Blomsterprakt vid Rosswaldhütte © Austria Travel - Rusner Blomsterprakt vid Rosswaldhütte © Austria Travel - Rusner

I Hinterglemm åker vi upp med kabinliften Reiterkogelbahn till toppstationen. Därifrån går vi upp till spännande Reiteralm. Härifrån utgår leden "Heilkräuter- und Alpenblumen-Weg" med över 100 olika blommor, örter och växter. I Reiteralm kan du också köpa många av dessa. Vi tar oss upp på en vacker och utsiktsrik stig till toppen Reiterkogel (1.818 m). En fin kamvandring följer i sydvästlig riktning längs Hasenauer Kamm ner till Rosswaldhütte där vi kan fika eller luncha. Därefter går vi österut till Wieseralm och kabinbanan som tar oss ner till hotellet i Hinterglemm.

Höjdmeter: ↑ 350 m, ↓ 350 m.
Tid: 2-3 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 7 km

Kamvandring: Reichkendlkopf - Spieleckkogel - Sonnspitze

Kabinliften tar oss upp över molnen © Austria Travel - Rusner Kabinliften tar oss upp över molnen © Austria Travel - Rusner

I Hinterglemm åker vi upp med kabinbanan Reiterkogelbahn till bergstationen. Därifrån går vi på enkel väg österut förbi Rosswaldhütte. Vi passerar Reichkendelalm på väg upp till Reichkendlkopf (1.942 m). Vi kan göra en avstickare till Hochalmspitze (1.921 m). Sedan går vi på den utsiktsrika kammen österrut till Spieleckkogel (1.998 m). Det går något nerför och sedan uppp igen till dagens högsta topp, Sonnspitze (2.062 m). Turen kan kortas av genom att utlämna denna topp. Vi går ner till Forsthofalm (lunch!) och vidare till Lengau och tar bussen tillbaka till Hinterglemm. 

Höjdmeter: ↑ 700 m, ↓ 1.000 m. 
Tid: 6 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 15 km

Från Kohlmaiskopf till Alte Schmiede och Asitzkopf

Mysig vandring på Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner Mysig vandring på Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner

Vi tar kabinbanan Kohlmaisbahn upp till bergstationen Kohlmaiskopf. Här vann Pernilla Wiberg sitt första VM-guld i storstalom 1991. Först beundrar vi utsikten från utsiktsplattformen. Är vädret klart och molnfritt ser vi ända bort till Österrikes högsta berg, Grossglockner (3.798 möh). Vi går på fina stigar österut på norra sida om kammen på Saalachtaler Höhenweg. Hela tiden har vi en bedårande utsikt. Vi följer stigen nästan ända till bergstationen för Asitzbahn. Där ligger det mysiga värdshuset Alte Schmiede som har egenbryggt öl. Där tar vi vår lunch. Sedan återvänder vi på grusvägar västerut på södra sidan av kammen. På vägen tar vi högsta toppen Asitzkopf (1.914 möh). Sista biten går vi en stig genom skog tillbaka till bergstationen för Kohlmaisbahn.

Höjdmeter: ↑↓ 500 m.
Tid: 5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 11,8 km

Hohe Penhab och Manlitzkogel

Hoher Penhab i morgonsol © Austria Travel - Rusner Hoher Penhab i morgonsol © Austria Travel - Rusner

Vi tar oss upp med Zwölferkogelbahn i Hinterglemm. Väl uppe går vi en kamvandring med fantastisk utsikt över Hohe Penhab (2.113m) och till Seekar (1.998m). Sedan går vi vidare till Stoffennieder (2.015m) där vi kan dela upp oss. Några vänder österut ner i dalen (kortare variant) medan andra går en längre runda upp och förbi Manlitzkogel, som med 2.247 möh är veckans högsta topp. Därifrån har vi fin utsikt över Alpernas huvudkamm med Grossglockner. Vi tar oss ner längs dalsidan och fortsätter till fäboden Ellmaualm. Där fikar och går sedan vidare till mellanstationen för att ta oss ner till Hinterglemm.

Höjdmeter: ↑ 650 m, ↓ 1100 m.
Tid: 5 timmar. ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 13,4 km (med Manlitzkogel)

Toppbestigning av Tristkogel och panoramavandring till Zwölferkogel

Äntligen uppe på Tristkogel! © Austria Travel - Rusner Äntligen uppe på Tristkogel! © Austria Travel - Rusner

En lång, ansträngande vandring som belönas med fina vyer. Vi startar vår vandring senast 8.00. Har vi tur får vi skjuts med hotellbussen till Lindlingalm och vinner en timme. Vi går uppåt i ca 2 timmar tills vi når toppen Tristkogel (2.095 m) med fin utsikt. Vägen upp är brant och smal. Dags för paus och fika! Nu följer en jättefin vandring längs bergskammen, än på den ena sidan, än på den andra. Nästa topp som vi enkelt når är Mittagskogel (2.092 m). Nu vandrar vi "hemåt" över Stoffennieder, Schönhofer Wand och Hohe Penhab. Är vi raska hinner vi ta kabinliften från Zwölferkogel (1.983 m) - senast klockan 16.00 - annars får vi gå hela vägen ner till Hinterglemm!

Höjdmeter: ↑ 1.700 m, ↓ 900 m.
Tid: 8-9 timmar. ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥ 20,7 km

Panoramavandring från Hinterglemm till Saalbach

En lång men vacker panoramavandring från toppstationen på Zwölferkogelbahn till Ostgipfel över Saalbach till kabinbanan Schattberg XPress. Fantastisk utsikt söderut till Grossglockner och andra berg.

Höjdmeter: ↑↓ 800 m. 
Tid: 8 timmar. ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥ 17,5 km

Seven Summits

Sjunde toppen bestigen! © Austria Travel - Rusner Sjunde toppen bestigen! © Austria Travel - Rusner

Sju häftiga bergstoppar på raken med fantastisk utsikt över många av Österrikes högsta berg, bland annat Grossglockner och Hochvenediger. En anspråksfull och lång bergtur för den som vill ha en utmaning. Passar inte alla då det är en mycket lång och ansträngande vandring. Det är en fantastisk upplevelse med fin utsikt. Vi åker upp med Schattberg xPress i Saalbach redan 7.30. Vi kommer ner till Lindlingalm 10-12 timmar senare. Vi tar med oss tillräckligt med mat och mycket dryck för att klara denna långa dag. Inga Hüttor för pauser.

Höjdmeter: ↑ 1.400 m, ↓ 2.130 m. 
Tid: > 10 timmar. ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥ 24 km

Kommentarer