Austria-Travel_HU 600x200

Rätikon: Högalpin vandring i Österrike, Schweiz och Liechtenstein

Läs mer och boka denna resa: Vandringsesa i Österrike, Schweiz och Liechtenstein 

Läs mer om våra guidade alpina vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar.

Program

Vandringen är på cirka 70 km. Höjdmeter: cirka ↑↓ 5.200 m.

Dag 1: Morgonflyg till Zürich där vår reseledare möter oss. Transfer med buss (1,5 timmar) till byn Malbun i Liechtenstein. Vi äter lunch i Malbun innan vi tar Sareis-liften uppför bergssidan. Vi vandrar i Liechtenstein med utsikt över Österrike och Schweiz. Dagens vandring är ganska kort men på vägen bestiger vi toppen Augstenberg (2.359 m). Snart är vi framme i Pfälzer Hütte (2.108 m) där vi övernattar.
Sträcka: 4,6 km. Höjdmeter: ↑ 410 m, ↓ 290 m. Tid: 2 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥


Dag 2: Det blir en ansträngande men upplevelserik högalpin vandringsdag. Snart har vi lämnat Liechtenstein och går genom Österrike men efter bara några kilometer är vi i Schweiz. Så håller det på hela dagen. På avstånd ser vi Brandnerglaciären, toppen Schesaplana och Mannheimer Hütte. På gränsen mellan Österrike och Schweiz går vi på kammen mot Schesaplana (2.965 m) som vi bestiger. Utsikten är fascinerande! Vi håller oss i Österrike och går neråt till Totalphütte (2.385 m) där vi övernattar. Middagen smakar bra och vi har fin utsikt över sjön Lünersee.
Sträcka: 13,3 km. Höjdmeter: ↑ 1.270 m, ↓ 990 m. Tid: 6-7 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

Dag 3: En liten stund efter starten från Totalphütte i Österrike går vi över passet Gamslucke (2.380 m) in i Schweiz. Vi har fin utsikt söderut in i Schweiz. På fina stigar tar vi oss österut på Rätikons södra sida till Carschinahütte (2.221 m) där vi äter gott och övernattar.
Sträcka: 13,7 km. Höjdmeter: ↑ 610 m, ↓ 740 m. Tid: 5-6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥

Dag 4: Från Carschinahütte går vi söder om toppen Sulzfluh (2.817 m) för att sedan på den branta stigen Gemschtobel bestiga toppen österifrån. Samtidigt korsar vi gränsen till Österrike. Givetvis ger vi oss tid och fikar på toppen samtidigt som vi njuter av utsikten. Från Sulzfluh går vi ner till Tilisunahütte (2.211 m) där vi lunchar. Vi fortsätter en kort sträcka till Lindauer Hütte (1.744 m) där vi övernattar.
Sträcka: 13 km. Höjdmeter: ↑ 880 m, ↓ 1.370 m. Tid: 6-7 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

Dag 5: Idag stannar vi i Lindauer Hütte. Här vilar vi och njuter av den fina utsikten. Den som vill hyr utrustning på stugan och går en "Klettersteig" (Via Ferrata) till toppen Drusenfluh (2.827 m). En fantastisk upplevelse utlovas! Det finns andra enklare härliga vandringsmål för den som vill. Övernattning i Lindauer Hütte.
Drusenfluh: Sträcka: 8,1 km. Höjdmeter: ↑↓ 1.130 m. Tid: 6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

Dag 6: Vi går västerut från Lindauer Hütte och siktar på sjön Lünersee. Vi följer den till dagens mål, pampiga Douglass Hütte (1.979 m). Härifrån har vi fin utsikt över Brandnerdalen.
Sträcka: 10,5 km. Höjdmeter: ↑ 900 m, ↓ 680 m. Tid: 5 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥

Dag 7: Det finns flera möjliga rutter som tar oss till dagens och vandringsresans sista mål, Nenzinger Himmel. Har vädret hindrat oss från att bestiga Schesaplana försöker vi idag. Denna variant är också den mest ansträngande och är angiven nedan. Alla andra rutter är enklare. Givetvis får vi en bedårande utsikt även denna vandringsdag. Målet är mysiga Alpengasthof Himmelwirt.
Sträcka: 14,4 km. Höjdmeter: ↑ 1.310 m, ↓ 1.900 m. Tid: 7-8 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥


Dag 8: Från Rätikon och Gasthof Himmelwirt blir det transfer till flygplatsen i Zürich. Resan till flygplatsen tar cirka 2,5 timmar och vi är framme i god tid för incheckning till flyget.

Det finns flera olika rundturer runt Rätikon. Kartan visar två varianter. Vi går delvis en annan rutt.

Vandring i Rätikon i Österrike, Schweiz och Liechtenstein
Pfälzerhütte i Liechtenstein
Totalphütte © Wikimedia Commons - Böhringer
Carschinahütte © Wikimedia Commons - Paebi
Lindauer Hütte
Douglass Hütte © Wikimedia Commons - VInce51
Alpengasthof Himmelwirt

Kommentarer