Austria-Travel_HU 600x200

Zillertal: Högalpin vandring i Österrike på Berliner Höhenweg (B)

Läs mer och boka denna resa: Högalpin vandring på Berliner Höhenweg B.

Läs mer om våra guidade vandringar.

Läs mer på sidan Hur svåra är våra vandringar? om hur vi graderar våra vandringar.

Program

Sträcka: 58 km. Höjdmeter: ↑ 6.500 m, ↓ 6.300 m.

Denna vandring i Zillertal är andra delen på en utökad variant på Berliner Höhenweg.

 

Dag 1: Flyg till München där vår reseledare möter oss. Transfer med buss till Mayrhofen. Vi byter om och lämnar vårt bagage på hotellet. Sedan vidare med buss till dammen Schlegeisspeicher (1.795 m) där vår vandring börjar upp till Furtschaglhaus (2.295 m). Till en börjar går vi längs med dammen men när vi passerat den bär det av uppåt. Snart ser vi Furtschaglhaus där vi också får en god middag.
Sträcka: 8 km. Höjdmeter: ↑ 500 m. Tid: 3 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥

 

Dag 2: Från Furtschaglhaus till Berliner Hütte (2.044 m). Dagens högsta punkt är toppen Schönbichler Horn (3.134 m) som också är den högsta punkten på egentliga Berliner Höhenweg. Vår vandring går ständigt uppåt och närmast toppen är leden säkrad med linor och andra hjälpmedel. Väl uppe på Schönbichler Horn har vi en imponerande utsikt över det vackra landskapet. Efter att ha njutit av utsikten vandrar vi ner på andra sidan och tar oss till Berliner Hütte (2.044 m). Husen - för det är flera - är den enda K-märkta anläggningen på hög höjd i Alperna.
Sträcka: 11 km. Höjdmeter: ↑ 930 m, ↓ 1.180 m Tid: 6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥

 

Dag 3: Idag bestiger vi toppen Schwarzenstein (3.368 m) som är expeditionens högsta punkt. Med hjälp av lokal guide och lånad utrustning vandrar vi uppåt över den snötäckta glaciären (Schwarzensteinkees) upp till toppen som ligger på gränsen mellan Österrike och Italien. Utsikten är storartad. Vi återvänder samma väg ner och övernattar igen i Berliner Hütte. Den som vill kan lägga in en vilodag istället.
Sträcka: 9 km. Höjdmeter: ↑ 1.320 m, ↓ 1.320 m Tid: 8-9 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

 

Dag 4: Från Berlinerhütte till Greizerhütte (2.226 m). Vi vandrar idag över toppen Schwarsteinalpe förbi den idylliska sjön Schwarzsee (2.472 m). Därifrån har vi en otroligt vacker utsikt över leden vi har lämnat bakom oss. Vi korsar passet Mörchenscharte (2.872 m) och ta oss nedåt på säkrade stigar mot Floitengrund. Därifrån vandrar vi igen uppåt för att ta oss till Greizerhütte.
Sträcka: 8 km. Höjdmeter: ↑ 1.220 m, ↓ 1.050 m Tid: 7 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥♥

 

Dag 5:  Idag vandrar från Greizer Hütte vi över passet Lapenscharte (2.700 m) till Kasseler Hütte (2.177 m). Väl uppe på Lapenscharte är det möjligt att göra en avstickare till toppen Gigalitz (3.002 m). Efter att vi tagit oss tillbaka till Lapenscharte vandrar vi genom Lapenkar och Eiskar till Kasseler Hütte. Längs den sista sträckan har vi vacker utsikt mot dalen.
Sträcka: 10 km. Höjdmeter: ↑ 950 m, ↓ 1.000 m Tid: 6-7 timmar ♥♥ - ♥♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥

 

Dag 6: Dagens mål är Edelhütte (2.238 m). Vi vandrar idag längs med Aschaffenburger Höhensteig som även kallas ”Siebenschneidensteig” eftersom den går över sju skåror. Det blir turens längsta vandringsdag (13 km) men utan bestigning av toppar. Vackert landskap och fin utsikt.
Sträcka: 13 km. Höjdmeter: ↑ 800 m, ↓ 750 m Tid: 9 timmar ♥♥♥ Kondition: ♥♥ Teknik: ♥♥ 14 km
 

Dag 7: Sista vandringsdagen! Vi bestiger Ahornspitze (2.976 m). Vi går med lätt packning upp till toppen. Där njuter vi av den fina utsikten över Zillerdalen och söderut över snötäckta toppar. Sedan vandrar vi tillbaka till Edelhütte och äter lunch. Sedan tar vi våra packningar och tar oss till liften Ahornbahn som tar oss direkt ner till Mayrhofen. Vi kommer till vårt hotell, kollar in stan och äter en god middag.
Sträcka: 9 km Höjdmeter: ↑ 790 m, ↓ 1.030 m Tid: 6 timmar ♥♥ Kondition: ♥♥♥ Teknik: ♥♥

 

Dag 8: Vi äter frukost i lugn och ro och checkar ut från våra rum. Vi hämtas med buss och resan går till flygplatsen i München. Resan tar cirka 3 timmar och vi är framme i god tid för incheckning till flyget.

Karta med Berliner Höhenweg
Dag 1: Furtschaglhaus
Dag 2 och 3: Berliner Hütte
Dag 4: Greizer Hütte
Dag 5: Kasseler Hütte
Dag 6: Edelhütte
Huskatten på Edelhütte

Kommentarer