Austria-Travel_HU 600x200

Mozartkulor: Äkta eller original?

Vilken är den rätta Mozartkulan?

Österrike och i synnerhet Salzburg är känt för sina Mozartkulor. Men vilken kula är den rätta? På somliga tillverkares kulor står det "Echt" (äkta) och det låter ju bra och betryggande. Så står det till exempel på kulorna från Reber (vänster på bilden) och Mirabell (i mitten på bilden). På kulorna från Fürst står det däremot "Original" (original) och det låter ju lika bra och betryggande. Men hur vet man vilken kula som är den rätta?

Reber, Mirabell eller Fürst - Vilken är den rätta Mozartkulan?

Mozartkulans historia

Mozartkulan skapades 1890 av den i Salzburg aktive konditorn Paul Fürst och uppkallades efter Wolfgang Amadeus Mozart i samband med dennes hundraåriga dödsdag. Det ursprungliga namnet var Mozart-Bonbon. Sedan dess har Fürsts Mozartkula vunnit flera priser, den första 1905 i Paris. Kulan blev mycket populär och kopierades av andra konditorer, varav Holzermayr och Schatz fortfarande är aktiva i Salzburg.

Idag är de flesta Mozartkulorna industriellt tillverkade, till exempel av österrikiska Mirabell eller tyska Reber. Mirabell säljer enligt egna uppgifter 90 miljoner Mozartkulor årligen och Reber över 180 miljoner.

Konflikt om namnet "Mozartkugel"

Strider om rättigheterna har inte handlat om receptet utan om namnet. Den uppgörelse som fortfarande gäller säger att Mozartkulor från Fürst är de enda som får kallas "Original" eftersom de fortfarande görs av samma konditor. Övriga mozartkulor får bara kallas "Echt".

Godaste kulan?

Men vilken smakar bäst? Ja, det är nog bäst att du undersöker detta själv. Som bekant tycker man olika. Klart är ändå att den handgjorda mozartkulan från Fürst är dyrast. Den kostar 1 €/styck i en av de fyra butiker eller konditorier där den kan köpas i Salzburg. Den kan också beställas på Fürsts hemsida.

Original Mozartkula från Fürst!
Echt (=äkta) Mozartkula från Mirabell!

Kommentarer