ABC för gott kaffe i Wien och Österrike

Underbart gott kaffe!

Wiens berömda Kaffeehaus

Wiens caféer är så märkvärdiga att de till och med finns med på UNESCOs immateriella världsarvslista!

Dessa caféer kallas Kaffeehäuser (Kafffehus) och de första grundades redan på slutet av 1600-talet. Typiskt är att du serveras på marmorbord, sitter i ett bås och att det finns tidningar att läsa och ofta flera biljardbord. Stilen är från förra sekelskiftet.

Det är öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen och du kan välja mellan mängder av olika kaffedrycker, maträtter och bakelser. Ofta kan du se stamgäster spela kort eller biljard, diskutera, prata, läsa en tidning eller en bok eller sitta och jobba med datorn framför sig.

På 1800-talet spred sig dessa Kaffehus över hela Österrike så att Wiens Kaffeehaus har blivit en österrikisk institution.

Värt att veta

Vad är skillnaden mellan ett svenskt och ett österrikiskt café?
Jo, en skillnad är att i Österrike står även maträtter på menyn. Visserligen inte så många som på en restaurang men tillräckligt. Du kan alltså gå på café i Österrike och äta en god lunch, till exempel gulasch eller schnitzel.

Vad är skillnaden mellan kafé och konditori?
Till ett kafé går man för att äta och dricka på plats. Till ett konditori går man för att köpa bakverk men i vissa man kan också äta deras bakverk. Serveringen är dock oftast en sidoverksamhet. Vissa konditorier har egen tillverkning av bakverk, medan andra bara är återförsäljare av bakverk från en storproducent. Detta gäller i synnerhet konditorier som är del av någon kedja.

Kaffe ska drickas med vatten
Kaffe i Österrike serveras alltid med ett glas vatten

Håll dig väl med Herr Ober!
Kyparen (nästan alltid en man) kallas för Herr Ober (Herr kypare). Cafét är hans imperium och ingen annans. Ibland kan han göra ett snorkigt eller strängt intryck och han gillar inte veliga gäster. Snabbt ska beställningen gå!

Men vad ska jag beställa?

Du vill haBeställ då
EspressoMokka eller en Schwarzer
Latte MacchiatoVerkehrter
CappuccinoMelange
Mjölk/grädde till din espressoBrauner eller Mokka/Schwarzer med Milch/Obers
Vanligt kaffe!Mokka verlängert
Du kan göra det ännu enklare. Berätta helt enkelt vad du vill ha! I Österrike är man van vid att gäster har särskilda önskningar.

Pröva spännande kaffe-varianter

Litet kaffe-ABC för österrikiska caféer

Brauner, klein Brun, liten Espresso med kaffegrädde, liten kopp
Brauner, gross Brun, stor Espresso med kaffegrädde, stor kopp
Brauner, verlängert Brun, förlängd Espresso & hett vatten med mjölk/kaffegrädde, stor kopp
Einspänner Enspännare = vagn dragen av en enda häst Svart kaffe, kaffegrädde och florsocker i ett glas med öra. Öra eftersom kusken höll tyglarna i andra handen!
Fiaker Droska på Wien-tyska En Mokka med rom
Franziskaner Franciskaner Melange, med vispgrädde istället för skummad mjölk. Kanske heter den Franziskaner på grund av färgen på munkdräkten?
Glas Wasser Glas vatten Kranvatten i litet glas (1/8 liter), serveras utan merkostnad
Kapuziner Kapuciner Liten Mokka med en aning kaffegrädde (till kaffet får samma färg som luvan på en kapucinermunks dräkt). Ibland får du en dubbel Mokka med vispgrädde
Kurzer Se Mokka, kurzer
Melange Mokka med skummad mjölk
Mokka, klein Mocca-kaffe Espresso, liten kopp  
Mokka, kurzer Liten espresso, gjord med ännu mindre vatten, alltså ännu starkare
Mokka, groß/doppelt Espresso, stor kopp/dubbel
Mokka, verlängert Mokka, förlängd Hett vatten hälls på en liten espresso tills måttet för en stor Mokka nåtts
Schale Gold
 
En kopp "Guld" Kaffet får så mycket kaffegrädde att färgen blir guldbrun, ljusare än en Brauner.
Schwarzer Svart Se Mokka
Verkehrter "felvänd" i proportionerna I ett högt glas blandas en liten Mokka med mycket mjölk och skummad mjölk
Wiener Eiskaffee  Iskaffe Stor kall Mokka (espresso) med vaniljglass, vispgrädde och florsocker

Observera att avvikelser förekommer. Olika caféer kan ha egna varianter på exempelvis Kapuziner.

Vi gillar att gå till Café Sperl på Gumpendorferstrasse i Wien! Dit går vi med våra vänner när vi är i Wien.

Kommentarer