Austria-Travel_HU 600x200

Snösorken - ordningsälskande och insamlande vegetarian

Snösorken. Här i snö men gillar att sola sig © Hugo Häcker

Den som är rädd för möss får akta sig i Alperna!

Höghöjdssork
Den här lilla rackaren kan man hitta i Alperna mellan 1.000 till 4.000 metershöjd, i främre Asiens berg upp till 4.700 meters höjd. Snösorken (Chionomys nivalis) lever ovanför trädgränsen på gräsrik vegetation bland klippor, stenar och rösen.  Men man har även hittat snönsorkar som flyttat in i fäbodar och Hüttor.

Storvuxen
För att vara en sork är den ganska stor och kan bli upp till 14 cm lång med en svans på 5-7 cm. Den är ljusgrå/ljusbrun till färgen med vitaktig undersida och tassar, öron och svans har vit, kort pälsväxt.

Gillar värme och aktivitet
Snösorken klarar inte av stark kyla utan håller sig vintertid under snön i hålor och gångar där temperaturen alltid håller sig över fryspunkten. Snösorken är aktiv både dagen och på natten och den gillar att sola sig. Den är duktig på att klättra och hoppa.

Ordningssam samlande vegetarian
Den lever i små kolonier och har sina utrymmen under jorden bland klippor och stenar. Dess utrymmen delas upp i olika rum som förråd, boendeplats och toa-utrymme! Sorken skyddar ingången till kamrarna med en jordvall som förhindrar att smältvatten kan tränga in i boet. Snösorken är vegetarian och lever på gräs, örter, fröer, rötter och annat. Det sägs att den på hösten till och med torkar plantor i solen som den sedan lagrar i boet. Fortplantningen sker från juni till slutet av september och ger två kullar om året med 2-4 ungar. Nyfödda mustjejer blir könsmogna redan samma år. Snösorkens livslängd är ungefär 18 månader.

Källor:
http://de.wikipedia.org/wiki/Schneemaus
http://www.zsm.mwn.de/external/ksaeuger/schneemaus.html

Snösork - Ordningssinnad samlande vegetarian © Lorenz Andreas Fischer

Kommentarer