Austria-Travel_HU 600x200

Gemser i de österrikiska Alperna

Några gemser utanför grottan Frauenmauerhöhle nära Eisenerz i Österrike © Austria Travel - Rusner

Den skygga gemsen
Hojta och skräna när du går i bergen och du kommer aldrig att se en gems. Den försvinner snabbt när högljudda människor närmar sig. Men det är inte svårt att se gemser om du befinner dig på rätt plats och är lite uppmärksam. Du kan till och med komma ganska nära dem. Gemserna på fotot utanför västra ingången vid Frauenmauergrottan var högst 25 meter ifrån oss (4 aug 2011).
 

Gemsen är även känd som stengeten eller alpgeten (Rupicapra rupicapra). Gemsen känns igen på sina rakt uppåtriktade horn, som har spetsen böjd i krok bakåt och nedåt. Kroppslängden är cirka 1 meter, mankhöjden cirka 75 centimeter och vikten upp till 45 kilo. Hornen är cirka 25 centimeter långa.

Duktig klättrare
Gemsen trivs bra i det övre skogsbältet men på sommaren ger den sig upp högt i bergen, ibland ända upp till snö och glaciärer. Somliga vistas nästan ständigt ovanför skogsområdet, medan de flesta även under sommaren finns i högbelägen skog. Vid dagens början beger sig gemsen på bete och klättrar då nedåt. Förmiddagen använder den till att idissla i lugn och ro . Vid middagstiden klättrar den långsamt uppåt, vilar igen på eftermiddagen, betar ännu en gång mot kvällen och lägger sig efter skymningen till vila på något väl skyddat ställe.

Gemser i Seefeld i Tirol/Österrike (www.zumgourmet.at) Gemser i Seefeld i Tirol/Österrike (www.zumgourmet.at)

Lever ensam eller i flock
Gemsen lever dels ensam, dels i små flockar och ibland även i skaror om upp till 50 djur. Den klättrar snabbt och säkert på de brantaste och farligaste ställen och även som svårt sårad flyr den lätt bort. Gemsen jagades tidigare så hårt att den nästan försvann helt. Men nu kommer den starkt tillbaka i Alperna.

Vaksam och snabb
Gemsen är utomordentligt vaksam, med högt utvecklad lukt, syn och hörsel och det blir därför svårt för fiender att jaga den. Då en flock gemser vilar finns det alltid vakter som piper gällt och stampar i marken när faran kommer så att flocken snabbt kan fly. Parningen sker under senhösten och i april/maj föder honan en unge (sällan två) vilken inom några timmar följer modern och mycket fort lär sig klättra. Fångad som ung blir gemsen mycket tam och är då inte svår att hålla men fortplantar sig högst sällan i fångenskap.

Film med gemser

Se hur smidigt gemser springer i bergen!

Kommentarer