Austria-Travel_HU 600x200

Murmeldjur i de österrikiska Alperna

Alpmurmeldjur - ett vanligt djur i Alperna (Foto: www.wwf.at) Alpmurmeldjur - ett vanligt djur i Alperna (Foto: www.wwf.at)

Ett mysigt djur som man ofta kan se när man vandrar i Österrike och i Alperna är alpmurmeldjuret (Marmóta marmóta). Det är cirka 50-60 centimeter långt med en svans på 10-15 centimeter och väger mellan 4 till 8 kilo. Översidan är brungrå och buken gulgrå.

Gräver långa tunnlar
Murmeldjur gräver omfattande tunnelsystem under jorden. Det finns permanenta gångar, tunnlar som används för tillfällig flykt och "döda gångar". Gångarna kan vara mellan 10 och 70 meter långa. Alpmurmeldjuret är ganska ovigt och har en vaggande gång.

Spanar och vaktar
Ofta sätter det sig i upprätt ställning på bakdelen för att se sig omkring och spana över omgivningarna. När fara hotar varnar det sina artfränder med visslingar. Dess föda utgörs av olika gräs, örter och rötter men det äter även frukter, frön och insekter.

Sover vintersömn
Liksom de flesta andra djur som ligger i vintersömn är murmeldjuren vid vinterdvalans början feta, men mycket avmagrade när de vaknar upp om våren. Alpmurmeldjuret jagades tidigare för sitt kött och sin päls och fettet användes för medicinskt bruk.

Källa:
http://de.wikipedia.org/wiki/Murmeltiere

Film med murmeldjur

Se och hör murmeldjur!

Alpmurmeldjur på spaning! Weitental/Hintertuxdalen i Zillertal © Austria Travel - Manfred Rusner

Kommentarer