Austria-Travel_HU 600x200
Josef, Elina och Mia är våra fotomodeller på Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner Josef, Elina och Mia är våra fotomodeller på Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner

Saalachtaler Höhenweg är en vandring på hög höjd (1.800 meter) på bergen från Saalbach till Saalfelden.

Du kan börja i vilken ände du vill. Vi rekommenderar att du tar kabinbanan Kohlmaisbahn från Saalbach till topp-stationen och vandrar därifrån mot Saalfelden. Vanligen tar man två dagar för hela vandringen men du kan korta av den om du vill. Man kan gå på en dag men då hinner man inte njuta så mycket. Ner till Saalfelden tar du sommar-rodelbanan! En läcker tur som inte får missas!


Tre bra skäl att gå Saalachtaler Höhenweg:

1. Den fina utsikten

Leoganger Steinberge från Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner Leoganger Steinberge från Saalachtaler Höhenweg © Austria Travel - Rusner

Du har fantastisk utsikt åt alla håll på denna hög-höjdsvandring!

Norrut ser du Steinernes Meer (stenhavet) ovanför Saalfelden, Leoganger Steinberge, Hochkönig och västerut Kitzbüheler Alpen med sina kända backar. Söderut ser du massivet Hohe Tauern med Grossglockner (3.798 meter), Österrikes högsta berg.

Vandrar du en fin dag i september är luften kristallklar och krispig och du ser hur långt som helst. En upplevelse!

2. Den mysiga vandringen

Soluppgång från toppen Sausteige mot Steinernes Meer. Soluppgång från toppen Sausteige mot Steinernes Meer.

Du hinner aldrig få långtråkigt på Saalachtaler Höhenweg eftersom vandringen är så omväxlande. Det finns ju så mycket att se och beundra!

Stigarna är visserligen smala emellanåt men inte svåra på något vis. Så klart att man kan vandra med barn! Hund också för den delen.

Du går på de unika gräsbergen som är kännetecknet för vandring i området. De hör till de högsta gräsbergen i Europa. Alla leder är tydligt markerade och väl underhållna. 

3. Den goda maten

Kantarell-gulasch med Knödel på Asitzbräu © Austria Travel - Rusner Kantarell-gulasch med Knödel på Asitzbräu © Austria Travel - Rusner

Man blir hungrig av att vandra! Ta inte med dig för mycket mat och godis i ryggsäcken. Det finns ju fina ställen att äta på! Men ta med tillräckligt med vätska - i synnerhet varma dagar.

Ät gott på Asitzbräu, en gigantisk "alphytta" med eget bryggeri strax under toppen Asitzkopf. Ja, det är en liten omväg, men en välsmakande sådan!

I de olika Hüttorna kan du äta traditionell Gulasch och Wienerschnitzel men pröva gärna lokala läckerheter eller Hüttornas egna specialiteter.

Hur kommer jag dit?

Det finns flera möjligheter:

1. Du följer med på en guidad vandring till Saalbach Hinterglemm. En dag går vi större delen av Saalachtaler Höhenweg och lunchar på Asitzbräu. Dessutom går vi flera fina vandringar under veckan.

2. Du köper en vandringsresa på egen hand. Du kan vandra till Saalbach Hinterglemm på Saalachtaler Höhenweg och då ingår hela sträckan.

3. Du kan vandra på egen hand vid Zell am See på Saalachtaler Rundweg. Då ingår sträckan från Saalfelden till Sausteige.

4. Du lägger upp en resa helt på egen hand.

Alla alternativ är bra. Vilket passar dig bäst? Det vet bara du!

Det är inte många svenskar som känner till regionen Pinzgau i Österrike. Frågar man om de har hört talas Saalbach Hinterglemm, Zell am See eller Österrikes högsta berg, Grossglockner med 3.798 meter höjd, så nickar de dock igenkännande. Gäller det även dig? Grattis! Då känner du till Pinzgau! Även Europas högsta vattenfall, Krimml, ligger där. 

Pinzgau är en av Österrikes bäst besökta semesterdestinationer. Hit kommer man både sommar och vinter för att njuta av den vackra naturen och allt den bjuder på. Så klart finns det även alla varianter av vintersport! Till och med på sommaren kan du åka skidor på glaciären ovanför Kaprun. Här kan du också vandraEuropas högsta gräsberg med fantastisk utsikt över de omgivande bergen. Ja, du ser ända bort till Grossglockner, Österrikes högsta berg. Du kan cykla bekvämt i dalen med trekking-cykel eller i bergen med mountain-bike. Eller äta gott och shoppa i Zell am See eller kanske till och med bada i sjön? Du kan ta dig en närmare titt på Grossglockner genom att åka uppför Hochalpenstrasse till den stora utsiktsplatsen nedanför toppen. Där flockas murmeldjuren och matas av turisterna trots alla skyltar att det är förbjudet. Men det gör väl inte du? 

Unika vandringsupplevelser i Pinzgau

Vandra på gräsbergen i Pinzgau. Vandra på gräsbergen i Pinzgau.

Du kan göra fantastiska vandringsupplevelser i Pinzgau. Här går flera leder som bjuder på vackra vyer. De går på de unika gräsbergen som är kännetecknet för vandring i Pinzgau. De hör till de högsta i Europa. Alla leder är tydligt markerade och väl underhållna. Här går både Saalachtaler Höhenweg och Saalachtaler Rundweg. Ofta stöter du på alpstugor, som kallas för Hütte på tyska. Här kan du givetvis äta bekanta maträtter som Wienerschnitzel och gulasch. Du kan även pröva lokala rätter eller stugvärdens egna specialiteter.

Austria Travel erbjuder både guidade vandringar och vandring på egen hand till Pinzgau.

Väljer du en guidad vandring till Saalbach Hinterglemm så ingår det mesta, flyg, transfer, boende med halvpension på hotell ****Superior. Till och med lunchpaket och måltidsdryck ingår. Det är en resa för dig som vill ha det bekvämt och gärna lite lyxigt.

Guidad vandring i Saalbach Hinterglemm

Väljer du en vandring på egen hand så kan du resa när du vill. Du vandrar bekvämt i egen takt och med lätt packning då bagagetransport ingår. Boende, mat, karta, informationsmaterial, liftbiljetter, service hotline och annat ingår.

Vandra på egen hand till Saalbach Hinterglemm på Saalachtaler Höhenweg
Vandra på egen hand vid Zell am See på Saalachtaler Rundweg

Salzburgs flygplats är närmast. Det finns direktbuss från flygplatsen till Zell am See och Saalfelden.

Ernst åker till Salzburg i "Jul med Ernst". Han besöker konditoriet som var först med den goda Mozartkulan. Han går också på Salzburgs världsberömda julmarknad och tar en sväng till kapellet där "Stilla natt" framfördes första gången.

Du kan också uppleva detta!

Res till julmarknaden i Salzburg!

Och vilken Mozartkula är den rätta?

Ta en mysig cykelsemester runt Salzburg och besök "Stilla-natt"-kapellet i Oberndorf!

Christkindl, julbarnet, inviger julmarknaden i Salzburg, Österrike. Christkindl, julbarnet, inviger julmarknaden i Salzburg, Österrike.

Julmarknader är en härlig österrikisk tradition. Ta några dagar och njut av en helg med god mat och julshopping. Här möter du Christkindl, julbarnet, och härlig stämning. Kanske vill du värma kroppen med en Glühwein? Passa på och köp dina julklappar bland de många stånden. Här hittar du saker som inte finns hemma! Österrikes julmarknader startar redan i november och håller på till julafton.

Christkindlmarkt, Salzburgs världsberömda julmarknad, är stadens största evenemang. Upplev en stämningsfull och oförglömlig julmarknad för alla sinnen: Ljus, musik, uppträdanden, med doft av Glühwein och rostade kastanjer.

Läs mer om julmarknaden i Salzburg.

Med båt tar du dig mellan de tre mysiga julmarknaderna vid Wolfgangsee, den vackra sjön i Salzkammergut. Du bjuds på ett upplevelserikt adventslandskap och möter traditionella julkrubbor, genuint hantverk, utsökta delikatesser och givetvis varm och god Glühwein.

Läs mer om de tre julmarknaderna vid Wolfgangsee.

Du har väl sett filmen Sound of Music? Sound of Music är den mest framgångsrika filmmusikal som någonsin gjorts och belönades med 5 Oscars. Filmen ger en rejäl glädjekick. Skön stämsång på gröna ängar med snöklädda alptoppar i bakgrunden ger en feel-good-känsla som inte kan överträffas. Filmen blev ännu bättre av att den spännande och romantiska berättelsen baserades på verkliga händelser. 2015 är det 50 år sedan filmen hade premiär och det ska firas!
The Hills Are Still Alive!

Det blir pampig Sound of Music-gala på Felsenreitskolan i Salzburg den 17 oktober 2015 med start 19.00. Ska du dit?

Visste du att:

  • Sound of Music bygger familjen von Trapps liv?
  • Sound of Music finns som bok (böcker!), film(er), musical, marionetteater och sing-a-long-a?
  • Familjen von Trapp fortfarande sjunger? Ja, fyra syskon uppträder som The von Trapps.
  • Du kan bo på Trapp Family Lodge i Vermont, USA?
  • Du kan göra en Sound of Music-resa till Salzburg och Wolfgangsee?
Läs om allt detta och lite till på vår hemsida: Sound of Music fyller 50 år.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter