Austria-Travel_HU 600x200

Resa till Salzburg och Salzkammergut med värdshuset Vita Hästen

Bo en vecka vid en av Österrikes vackraste sjöar

Mysig vecka i Salzburgs omgivningar

Vi bor vid Wolfgangsee, en av de vackraste och den mest kända av sjöarna i Salzkammergut. Sjön är omgiven av berg, fäbodsängar, mysiga samhällen och vackra skogar. På andra sidan sjön ligger St Wolfgang med det imponerande berget Schafberg med dess tågbana upp till toppen.

Salzburg och den legendariska regionen Salzkammergut var redan under kejserliga tider populära resmål. Också vi besöker den vackra Mozartstaden, beundrar höga berg och glittrande sjöar som Mondsee och Wolfgangsee. Slottet Hellbrunn lockar med sina berömda vattenspel och världsarvet Hallstatt vid foten av Dachsteinmassivet fascinerar oss vid den vackra Hallstatt-sjön. Operetten ”Vita hästen” med sina oförglömliga melodier har gjort Salzkammergut världsberömt. Närheten till Tyskland ger möjlighet till ett besök i Berchtesgaden och vackra Obersalzberg.

Upplev Salzkammerguts sjöar, berg och städer

loading...

Inspirerande och händelserik resa i vackra Österrike!

Salzkammergut är ett kulturlandskap sydost om staden Salzburg i Österrike och var ursprungligen känt för sina saltgruvor. Salzkammergut är också bekant genom ett antal vackra sjöar som Attersee, Mondsee, Traunsee, Hallstätter See och Wolfgangsee samt berg som det 2.995 meter höga glaciärtäckta Dachstein och orter som Hallstatt, Sankt Wolfgang, Gmunden, Bad Ischl, Bad Aussee och Altaussee.


1997 sattes kulturlandskapet Salzkammergut / Hallstatt-Dachstein upp på UNESCOS världsarvslista.

Program

Dag 1. Äntligen på väg!
Vi lämnar Sverige och reser till traditionsrika Salzburg med dess vackra omgivning. Vi åker via Danmark med färja till Tyskland. På vårt hotell i Brandenburg utanför Berlin väntar middag och sköna bäddar.

Dag 2. Kväll i Salzkammergut
Vi åker genom Tyskland och snart är vi framme. Vi anländer till vårt hotell och inleder vår vistelse med välkomstdrink och middag. Innan vi lägger oss njuter vi av utsikten över bergen.

Dag 3. Vi besöker Salzburg
Vår svensktalande lokalguide guidar oss igenom Salzburg. Vi besöker bland annat den kända trädgården Mirabell, domkyrkan, vackra gamla stan och naturligtvis berömda Getreidegasse med Mozarts födelsehus. Efter lunch får vi en tur genom det kända bryggeriet Stiegl i staden. Vi får givetvis provsmaka deras goda öl. Sedan blir det egen tid i Salzburg.

Dag 4. Vita hästen, Wolfgangsee och tågtur uppför Schafberg
Vi tar båten över sjön till Sankt Wolfgang. Vi besöker Värdshuset Vita Hästen och har ett gott fika. Med Österrikes brantaste kuggjärnväg bär det sedan uppför Schafberg. Runt omkring oss ligger de glittrande sjöarna i Salzkammergut och utsikten sträcker sig från Böhmerwald i Tjeckien i norr till Alperna i söder. I hotellet Schafbergspitze (byggt 1862) får vi en ”Brettljause”, en rejäl österrikisk traditionell smörgåslunch. Du har tid att se dig om i St. Wolfgang innan vi åker tillbaka till hotellet för middag.

Dag 5. Ledig dag eller Hallstatt och Mozartkonsert
För många är Hallstatt en av de vackraste orter i världen. Området är känt sedan förhistorisk tid för sin saltbrytning. Vi besöker även saltgruvan. Efteråt har vi tid att på egen hand utforska orten. Sedan går turen till kurorten Bad Ischl där Kaiser Franz Joseph hade sitt sommarresidens. Idag har vi en tidig middag på hotellet. De som vill åker till Salzburg för en klassisk Mozartkonsert på slotten Hohensalzburg i Salzburg.
Hallstatt och Mozartkonserten är frivilliga tillval mot extra avgift.

Dag 6. Berchtesgaden och Obersalzberg med Örnnästet
Idag utforskar vi Berchtesgaden i Tyskland med dessa vackra omgivning. Med en specialutrustad buss tar vi oss uppför Obersalzberg för att besöka Örnnästet (Kehlsteinhaus). Det var en gåva till Adolf Hitler på hans 50-årsdag. Vi njuter både av en imponerande utsikt över hela Alperna och en fika då bergsluften gör oss hungriga.

Dag 7. Postalm
Efter frukost åker vi upp till Postalm. Det är Österrikes största fäbodsområde och det näst största i Europa. Vi vandrar i det bedårande landskapet och lunchar i en trevlig Hytte. På eftermiddagen besöker vi vackra slott Hellbrunn med dess världsberömda och unika vattenspel som knappt har förändrats på 400 år. Ärkebiskop Markus Sittikus anlade dem för att underhålla sina gäster. Hotellet serverar ikväll en farvälmiddag med bondbuffé, inklusive musik.

Dag 8. Auf Wiedersehen! På återseende!
Vi kommer säkert tillbaka! Vår resa går norrut och snart är vi i Tyskland. Övernattning på vårt fyrstjärniga hotell i Tyskland, där middag väntar.

Dag 9. Dagarna går för fort!
Efter frukost på hotellet är det dags för hemfärd. Vi passerar Hamburg, åker färja Puttgarden - Rödby och är åter i Sverige via Öresundsbron. Fram på kvällen når vi våra hemorter med många trevliga minnen från Österrike i vårt bagage. Någon har säkert redan planerat och drömt om nästa resa - kanske till Wien eller någon annanstans i Österrike.

Resfakta

 • Restid: På förfrågan
 • Bekväm långfärdsbuss T/R
 • 9 dagar med halvpension
 • 8 övernattningar i dubbelrum varav 2 under resan.
 • 8 frukostbuffet
 • 8 trerätters middagar med sallad
 • 3 luncher/fika
 • Alla angivna utflykter med inträden
 • Svensktalande reseledare
 • Svensktalande lokalguide
 • Påstigning: Jönköping, Borås, Halmstad, Helsingborg, mfl orter.
 • Enkelrumstillägg: 1.350 kr
Ingår ej:
 • Övriga måltider
 • Drycker
 • Eventuellt dricks

Pris: 8.495 kr (2016)


Minsta antal deltagare: 30. Om inte 30 personer anmält sig till resan förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Se resevillkor § 5.4.

Boende

Hotell Gasthof Aberseehof  ***

 

Detta mysiga och nyrenoverade hotell ligger i den lilla orten Abersee på den södra sidan om Wolfgangsee. Här möts du av beprövad tradition med utmärkt och personlig service. Familjen Gassner driver detta hotell sedan många år och många gäster återkommer år efter år.

De bekväma rummen bjuder på en härlig utsikt mot de omgivande bergen. I ditt trivsamma rum kan du känna dig hemma under din vecka i Salzkammergut. Sitt på balkongen efter en fin dag och njut av vyerna. Eller koppla av och fika eller drick något gott i utomhusserveringen.

Det lugna läget 500 meter från sjön innebär att det är tyst och skönt på nätterna. Alla rum har bad/dusch, WC, balkong, satellit-TV. Hiss.

Karta


Sagt av våra resenärer om våra resor:

Engagerade reseledare som gör sitt yttersta för oss resenärer. Fantastiskt att få släppa vardagen och fylla en vecka med med minnesvärda upplevelser som berikar och ger mersmak.

Kerstin, Borås

Kommentarer