Austria-Travel_HU 600x200

Vanliga frågor vid resor till Österrike

Resa vid guidade vandringar och expeditioner

Vanligen reser vi med flyg. Buss används för transfer t/r flygplats. Är det möjligt försöker vi erbjuda direktflyg. Vi bokar gruppbiljett t/r Landvetter, ofta även Arlanda. Vi ordnar gärna flygresa t/r Arlanda, Kastrup eller annan flygplats. Pristillägg kan bli aktuella. Ange dina önskemål i bokningen.

 

Det går bra att boka en resa med Austria Travel utan flyg. Då avgår vanligen 2.000 kr från resans pris.

Resa vid temaresor

Vi använder buss eller flyg. Se resfakta för aktuell resa för detaljer.

Rum vid guidade vandringar och temaresor

Vilket rum får man? Vi erbjuder högklassiga hotell, oftast fyrstjärniga, där så många rum som möjligt har balkong. Rummen har inte alltid lika storlek eller vy. När olikheter föreligger försöker vi ge de "bästa" rummen till dem som bokat först.


Rum vid guidade expeditioner

På våra expeditioner bor vi i sovsal eller flerbäddsrum. När vi bor i hotell på resan bor vi i dubbelrum.

 

Klädsel vid guidade vandringar och temaresor

Det kan vara skönt att ta på sig något finare på kvällen. Finns det tillgång till pool, bastu och spa vill du säkert ta med badkläder.

Ombokning
Om du ändrar din bokning tillkommer en ombokningsavgift på 200 kr. Gäller det ändring av flygbiljetter tillkommer flygbolagets ombokningsavgift.

 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Austria Travel erbjuder varken avbeställningsskydd eller reseförsäkring. En god hemförsäkring och betalning med konto (kopplat till kort med reseförsäkring) täcker de flestas behov. Vi rekommenderar Europeiska ERV för komplettering av hemförsäkringens reseskydd.

 

Europeiska Sjukförsäkringskortet - EU-kortet

Alla personer med rätt till sjukvård i Sverige har även rätt till sjukvård i Österrike vid akut sjukdom eller olycksfall. Sjukvårdens kvalitet är jämförbar med den i Sverige. Kom ihåg att beställa och ta med giltigt EU-kort från Försäkringskassan. Läs mer om det Europeiska Sjukförsäkringskortet - EU-kortet på Försäkringskassans hemsida.

Hur blir vädret?
Bästa informationen om allt man vill veta om vädret i Österrike har ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik). Bergvädret är tyvärr bara på tyska.

Pröva gärna Mitt väder. En bra vädertjänst på svenska men har inte angivelser för vädret på högre höjder.

Valuta
I Österrike används euro (€). På en euro går 100 cent.

Uttagsautomater
Det finns gott om bankomater i Österrike. Observera att många kort tar ut växlings- och uttagsavgifter. Det blir dyrt om man tar ut många gånger.

Kortbetalning
Kortbetalning är inte lika vanligt i Österrike som i Sverige men ökar mer och mer. På större restauranger och i butiker kan man oftast betala med kort. På mindre ställer är det ibland inte möjligt. I Hüttor i bergen är det nästan aldrig möjligt. Var medveten om att många kort tar ut växlingsavgifter vid inköp utomlands.

Dricks
Man ger dricks på kaféer, restauranger och taxi. Man ger cirka 10% av priset i dricks. Oftast avrundar man uppåt till en lämplig summa så att småpengar undviks.

Visum
Är du svensk medborgare behöver du inget visum till Österrike. Är du medborgare i annat land bör du kontrollera om du behöver visum.

Pass - Nationellt id-kort
Identifikationshandling som är godkänd i EU måste tas med. Körkort är inte erkänt som nationellt id-kort. Vi rekommenderar att du tar med ditt pass. Då blir det inget krångel. Kontrollera att passet är giltigt. Läs mer på vår blogg.