Austria-Travel_HU 600x200

MTB på egen hand i Salzkammergut i Österrike – 6 dagar

Mountainbike utan packning i vackra Österrike

Mountainbike på hög höjd i fantastisk natur

Salzkammergut hör till de finaste mountainbike-regionerna i Österrike. Den enastående och omväxlande naturen bjuder på imponerande vyer, vida skogar, klara bergsbäckar och gröna fäbodsängar. Dessa upplevelser ger dig motivation och energi att ta dig uppför lederna längs bergen. Där fikar du i urgamla fäbodshüttor. På snabba utförsbackar kommer du ner till dalen igen. Tuffare avsnitt i bergen blandas med lättare sträckor i dalen. De utmanande stigningarna belönas med underbara intryck och vyer över dalar, sjöar, berg och glaciärer. Du övervinner många höjdmeter och upplever Österrikes natur på nära håll. Trött men lycklig når du ditt mål!

Salzkammergut är ett kulturlandskap sydost om staden Salzburg i Österrike och var ursprungligen känt för sina saltgruvor. Salzkammergut är också bekant genom ett antal vackra sjöar som Attersee, Mondsee, Traunsee, Hallstätter See och Wolfgangsee samt berg som det 2.995 meter höga glaciärtäckta Dachstein och orter som Hallstatt, Sankt Wolfgang, Gmunden, Bad Ischl, Bad Aussee och Altaussee.

1997 sattes kulturlandskapet Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut upp på UNESCOS världsarvslista.

Cykelresans karaktär

Medelsvår MTB-tur
Det finns inga tekniska svårigheter och turen passar också för äldre barn. Utmaningen ligger i konditionskrävande höjdskillnader. Det är möjligt att hitta alternativ så att höjdskillnaderna blir mindre.Turen går på vägar och leder lämpliga för MTB. Svårare, brantare avsnitt varvas med lätta avsnitt. I dalarna cyklar du ibland även på asfalt och någon gång på bilväg. 

Möjlighet att hyra cykel och tillbehör

Bagagetransport! Du cyklar utan packning
Du cyklar bekvämt utan packning som transporteras till nästa övernattningsställe. Du tar bara med dig det som behövs för dagens etapp.

Gott om tid
Ingen stress! Det finns tid att ta pauser och att se sig om när man hittar något intressant. Men börja dagen i god tid! Salzkammergut Erlebnis Card ingår i resans pris och ger dig rabatterat inträde till många sevärdheter.

Lämplig utrustning
Du behöver kläder och utrustning passande för MBT. Se också till att du har solskydd, regn- och vindskydd och skydd mot kyla. Det betyder till exempel solglasögon, regnkläder, varm tröja, osv.

Turen är väderberoende
Vid riktigt dåligt väder kan eventuellt delar av turen inte genomföras.  Vi erbjuder då andra rutter. Återbetalning av resans pris är inte möjlig.

Beskrivning av logi
Boendet är i trevliga familjeägda 3-stjärniga hotell eller Gasthof (=värdshus) i orterna längs cykelturen. Du bor i rum med dusch och WC, delvis med TV. Ordentlig frukostbuffé ingår och vid bokad halvpension får du en rejäl trerätters middag varje kväll (soppa, huvudrätt, efterrätt).

Lägg till extradagar
Vill du stanna längre? Inget problem: Lägg till en eller flera extranätter på valfri ort. Vi rekommenderar Hallstatt och Wolfgangsee.

Parkering av egen bil i Bad Ischl
Parkeringsplats finns i Bad Ischl nära Service Centret och kostar € 15 för 8-10 dagar. En pant på € 10 krävs men återfås när man hämtar bilen. Parkeringsplats bokas i samband med resan men betalas på plats i Service Centret. Det finns inga behov av övervakade parkeringsplatser i Salzkammergut eftersom regionen är lugn och fridfull.

Lämpliga flygplatser
Om du väljer att flyga så är Salzburg flygplats närmast, följd av München.

På egen hand runt Salzkammerguts sjöar och berg

loading...

Program

Dag 1: Resa på egen hand till Bad Goisern
På hotellet får du cykelkarta och information för cyklingen. Om du har hyrt MTB finns den där för avhämtning. Kommer du tidigt har du möjlighet att se dig om i orten eller cykla i omgivningarna.
» Övernattning i Bad Goisern.

Dag 2: Bad Goisern - Bad Ischl - Strobl
Kaiser-Tour. Idag cyklar du upp över Wurmstein på cykelvägen längs spännande Ewige Wand med fantastisk utsikt över dalen. Nu går turen förbi flera fäbodar (=Alm). Du kommer till Reinfalzalm och fortsätter över Gschwendtalm och Hoisnradalm ner till Bad Ischl. Härifrån följer du Salzkammergut Radweg hela vägen till Strobl vid vackra Wolfgangsee. Se dig om i kända St. Wolfgang, ta en fika eller ät på värdshuset Vita Hästen och ta tåget uppför Schafberg och beundra utsikten!
» Cirka 43 km. ↑ 1.304 m, ↓ 1.231 m. Övernattning i Strobl vid Wolfgangsee.

Dag 3: Strobl - Bad Ischl (över Schwarzensee, Attersee & Mondsee)
Salzkammergut 5 Seen Tour. Idag kommer du att cykla förbi fem av Salzkammerguts mest kända och vackra sjöar, inklusive en mer otillgänglig sjö. Från Strobl cyklar du till orten Rußbach och vidare till den första och minsta sjön, Schwarzensee. Du cyklar förbi fäboden Moosalm och kommer strax till nästa sjö, Attersee. Härifrån tillbaka en litet stycke och sedan cyklar du till vackra fäboden Eisenaueralm med Buchberghütte där du kan äta lokala specialiteter. Snart är du vid Mondsee. Du tar dig över höjden Scharflinger Höhe och kommer till kända Wolfgangsee. Du följer sjöns södra sida förbi Mozartorten St. Gilgen och vidare till Abersee och Strobl. Hela tiden har du en fin utsikt över de omgivande bergen. Nu är det inte så långt kvar tills du har nått dagens och resans slutmål, Bad Ischl.
» Cirka 59 km. ↑ 1.600 m, ↓ 1.688 m. Övernattning i Bad Ischl.

Dag 4: Bad Ischl - Altaussee - Hallstatt
Blaa-Alm-Runde. Du cyklar in i Rettenbachdalen och ända in och upp till fäboden Blaa-Alm. Där kan du fika och äta gott. Du åker vidare förbi den gamla saltgruvan Salzberg till den lilla fina staden Altaussee. Därifrån vidare till St. Agatha, en liten ort utanför Bad Goisern. Nu är du snart nere på plan mark och ska cykla på östra sidan av Hallstatt-sjön till Obertraun. Du har fin utsikt över Dachstein-glaciären. På andra sidan sjön ser du berömda Hallstatt som är dagens mål. Snart är du där!
» Cirka 47 km. ↑ 1.254 m, ↓ 1.211 m. Övernattning i Hallstatt.

Dag 5: Hallstatt - Gosau - Bad Goisern
Plassen-Runde. Från Hallstatt cyklar du upp till Waldbachstrub. Ta en liten omväg och se det dånande vattenfallet! Du cyklar förbi Durchgangalm till den mysiga fäboden Rossalm. Där stannar du för en liten matpaus som ingår i resans pris. Pigg och mätt fortsätter du över Löckenmoosberg med fin utsikt ner till Vordertal i orten Gosau. Därifrån cyklar du längs vägen till Gosauzwang vid Hallstatt-sjön. Du följer sjön ända till Bad Goisern.
» Cirka 49 km. ↑ 1.793 m, ↓ 1.820 m. Övernattning i Bad Goisern.

Dag 6: Extranatt eller avresa på egen hand

Se filmen om Anna och Joels upplevelser på denna MTB-tur!

Resfakta

 • Valfri ankomstdag under tiden 29.05. – 09.10.2018

  Inte bokningsbara ankomstdagar:
  08-15.07, 24-26.07, 13-18.08.
 • 5 övernattningar i ***Gasthof/hotell i dubbelrum
 • 5 frukostbuffé
 • Vid bokad halvpension ingår fem trerätters middagar
 • Mellanmål i en mysig fäbod
 • Cykelkarta, vägbeskrivning och annat informationsmaterial
 • GPX-Tracks för GPS-navigation
 • 4x bagagetransport
 • Service Hotline tillgänglig 24 timmar om dygnet även helgdagar: Engelska och tyska, ibland svenska.
 • Cykelservice och -reparation tillgänglig dagligen kl 9.00 - 19.00. Gäller bara för cyklar hyrda genom Austria Travel.

En av de bästa resorna jag varit med om! Har börjat förstå att strandsemestrar inte är min grej! Cyklingen var omväxlande med allt från asfalt, grusväg, små stigar, små passager av grottcykling till otroliga uppförsbackar med pulser nära maxpuls. Inget för den otränade står det och det stämmer verkligen! Härligt att kunna åka på egen hand och inte behöva bry sig om bagage eller mat. Fina ställen att ta ett dopp eller en fika. Vi är supernöjda och har verkligen fått en snabb och personlig service från er på Austria travel.

Monica, Huddinge 

Österrike och de byar man cyklar igenom är otroligt vackert, trevliga människor, rent och fint, och ordning och reda. Det var tuffa backar att cykla i. Men vi är träningsmänniskor och uppskattar det, men MTB-turen är inget för den otränade. 

Joel, Sandviken

Mkt bra! Bitvis jobbigare än vi trodde men det funkade bra! Bra cyklar å bra att vi kunde få klips. Vi stannade ofta för att filma å fota så vi fick fyra fina cykeldagar. Hade otroligt väder alla dagar så solskyddsfaktorn behövdes. Vi tog halvpension de dagar vi cyklat och det var skönt tyckte vi. Dels för att vi slapp leta matställe och för att vi fick prova olika maträtter som vi annars inte skulle välja. Det krävdes att vi läste karta och anvisningar för att hitta rätt då det ibland var dåligt skyltat, fast överlag var det även bra. Lätt att åka tåg till o från Salzburg eftersom stationerna är bemannade.
 

Camilla & Karl-Arne, Erikslund

Finns inte mycket annat att säga att allting har varit fantastiskt bra:

 • tur med vädret, endast regn en eftermiddag.
 • bra cykelleder, välskyltade och lätta att följa via GPX-filer.
 • Fantastiska vyer och natur.
 • Bra hotell med väldigt bra servicenivå och anpassat för cyklister.
 • God mat.

Summa summarum så har allt varit toppen, den enda lilla ”fadäsen” var att ett av rummen saknade balkong fast det var utlovat så på alla rum. Ingenting att bråka om då hotellet ställde  upp kanonbra och fixade transport till/från sjukan för en i gänget  som blev lite klen, de fixade även frukost tidigare på avfärdsdagen.

Per & 12 andra cyklister

Priser per person

Säsong A
29.05. – 30.06.2018, 01.09. – 09.10.2018

Säsong B
01.07. – 31.08.2018

Alla priser gäller en person.

Säsong A Säsong B
Gasthof/Hotell ***
Dubbelrum & frukost
4.595 kr 4.795 kr
Valbara tillägg:
Halvpension 1.095 kr 1.095 kr
Enkelrum 895 kr 895 kr
Extranatt 695 kr 695 kr
Extranatt i Hallstatt 895 kr 895 kr
Extranatt halvpension 225 kr 225 kr
Extranatt enkelrum 175 kr 175 kr

Läs mer om hur du hyr cykel och tillbehör.

Läs mer om flyg & transfer vid resa på egen hand.

Hyr din cykel

Pris per person
MTB 27 växlar1.595 kr
El-MTB 10 växlar2.295 kr
Cykelhjälm130 kr

Karta

Ta en extradag i Hallstatt

 • Ta bergbanan och besök saltgruvan och Rudolfsturm med fin utsikt
 • Besök benhuset vid katolska kyrkan
 • Se mammutgrottan och isgrottan som enkelt nås med kabinlift från grannorten Obertraun

Cykla i vackra Echerndalen och du kan göra vackra naturupplevelser:

 • Källan Waldbach Ursprung som väller upp ur marken med så mycket som 10.000 liter/sekund
 • Vattenfallet Waldbachstrub
 • Stenformationerna i Hallstätter Gletschergarten (=glaciärträdgård)

Mer tips på Hallstatt-regionens hemsida.

Kommentarer