Austria-Travel_HU 600x200

Drycken Almdudler - ett österrikiskt original

Har du druckit Almdudler någon gång? Om inte så borde du prova nästa gång du får chansen. Eftersom det är en läskedryck så är den givetvis framför allt barnens favorit men även vuxna gillar den. Man kan inte få tag på den utanför Österrike (så vitt jag vet). Så testa nästa gång du kommer till Österrike.

Den avgörande frågan är givetvis: "Hur smakar Almdudler?" Jag tycker att den smakar som en kolsyrad kombination av Pommac, flädersaft och Merry (en läsk som fanns när jag var barn, väldigt länge sedan).

Men gott är det! Åtminstone i lagom doser. Dose betyder för övrigt burk på tyska och Almdudler finns så klart även på burk. :-)

Givetvis kan österrikarna inte låta bli att göra drycken mer "vuxen". Det vill säga att de blandar den med alkoholhaltiga drycker, främst öl och vitt vin. En av dessa drycker så klart, inte alla samtidigt!

Av Manfred Rusner

Lite fakta från Wikipedia om Almdudler:

Almdudler är en österrikisk läskedryck. Smakmässigt ligger den mellan Ginger ale och fläder, den är frisk och söt. Almdudler'n är att betrakta som en österrikisk nationaldryck och har mycket stora marknadsandelar. Almdudler säljs av Almdudler Limonade, A. & S. Klein GmbH & Co KG.

Den utvecklades 1957 av en man vid namn Erwin Klein. Det finns olika varianter av drycken, bland annat en som blandats med öl. Annars är det vanligt att den blandas med vitt vin (då kallat Tiroler eller Kaisermischung).

En känd reklamslogan låter Wenn di kan Almdudler hab'n, geh' i wieder ham! - Om de inte har Almdudler, går jag hem!

Av Manfred Rusner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln