Austria-Travel_HU 600x200

Bästa tid för vandring i Österrike och Alperna?

Vandring över 3.000 meters höjd juli 2013 © Austria Travel/Rusner Vandring över 3.000 meters höjd juli 2013 © Austria Travel/Rusner

Klicka för att läsa den uppdaterade artikeln.

Det är en mycket bra fråga. Och svaret är... det beror på!

Vilken höjd vandrar du på?
Om du vandrar på låg höjd, låt oss säga under eller omkring 1.000 meter, så kan du vandra fint från april till oktober. Så vandringssäsongen är lång i Österrike. Ju högre upp du kommer desto mer får du räkna med snön. Om det har varit en snörik vinter kan snön ligga kvar mycket länge på hög höjd. Vanligen kan man räkna med att alla leder och stigar är snöfria från slutet av juni och början av  juli. Men om du tänker vandra på höjder över 2.500 meter tidigt på säsongen så kolla alltid upp snöläget innan du börjar din vandring.

Hur varmt/kallt vill du ha det?
Även riktigt varma sommardagar kan det vara mycket angenämt och nästan svalt på hög höjd, över 2.500 meter. Men vandrar du i dalen kan det vara oerhört varmt och jobbigt att vandra. Omvänt kan det vara minusgrader på hög höjd om vädret är dåligt. Då kanske du inte ens kan vara på sådan höjd. Men vandringar på lägre höjd är oftast helt säkra kort eftersom man hanterar värmen med att dricka mycket och framför allt ser till att börja vandringen tidigt på dagen. Och man ska skydda sig från solen och värmen oavsett vilken höjd man befinner sig på.

Hur ensam vill du vara?
Går du tidigt eller sent på säsongen, dvs före juli och efter augusti, är det oftast mycket lugnt i bergen. Undantagen är helgerna då populära leder fylls av människor. Planera därför var du ska vara på helgerna omsorgsfullt. Jag rekommenderar att du reserverar plats i Hüttor om du tänker övernatta.
En annan viktig faktor är givetvis var du vandrar. Somliga områden är mycket populära, andra är inte alls populära eller ligger avsides. Då kan du gå hela dagar utan att möta någon människa.

Vad skulle du svara?

Av Manfred Rusner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln