Austria-Travel_HU 600x200

Alp-Apollofjäril

Alp-Apollofjäril Alp-Apollofjäril

Alp-Apollon (Parnassius phoebus) är en fjärilsart som först beskrevs av Fabricius 1793. Parnassius phoebus ingår i släktet Parnassius, och familjen riddarfjärilar. Det finns en underart som enbart finns i de österrikiska Alperna, Parnassius phoebus styriacus.

Utan svenskt namn
Något svenskt namn har vi inte hittat så vi har använt det tyska namnet på denna vackra fjäril. Den kallas även "Hoch-Alpen-Apollo" på tyska. Den utmärker sig främst genom att den har en annan huvudsaklig föda, nämligen rosenrot (Rhodiola rosea).

Denna fjäril har vingar med en spännvidd mellan 50-60 Millimeter. Alp-Apollon har på de främre vingarna flera svarta fläckar och även två röda fläckar med omgivande svart ringar. De bakre vingarna har svarta fläckar och två röda fläckar, också dessa med svarta ringar runt om. Honorna har en kontrastrikare färgning än hannarna. Larverna blir upp till 48 Millimeter. De är svarta med citrongula fläckar på sidorna.

Gillar fuktig mark på hög höjd
Alp-Apollon är inhemsk i de europeiska Alperna och återfinns i synnerhet i Centralalperna. Man hittar denna fjäril i höjder mellan 1.600 och 2.800 meter över havet, oftast mellan 1.800 och 2.200 meter. Den trivs i fuktiga och sumpiga omgivningar, i sänkor med snörester, vid källor och bäckar. Där hittar den sin föda som utgörs av rosenrot, gullbräcka och andra stenbräckeväxter.

Källa:
http://de.wikipedia.org/wiki/Alpenapollo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Parnassius_phoebus

Av Manfred Rusner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln