Austria-Travel_HU 600x200

Blommor i Alperna (2/2)

Edelweiss med Grossvenediger (3.662 möh), Österrikes femte högsta topp i bakgrunden (www.islitzer.at) Edelweiss med Grossvenediger (3.662 möh), Österrikes femte högsta topp i bakgrunden (www.islitzer.at)

Anneli Schwarz hjälper oss igen med några inlägg om växter i Alperna. Tack Anneli!

Blommor i de österrikiska alperna

Edelweiss (Leontopodium alpinum)
En blomma många av oss letade efter var naturligtvis Edelweiss. Den är Schweiz nationalblomma, men blomman växer i både Alperna och Pyrenéerna. Edelweiss blommar i juli-augusti och trivs på höga höjder (1.700-2.900 m).  Den är fridlyst i hela Europa.

Alpklematis (sv), Alpenwaldrebe/Alpenrebe (ty) (Clematis alpina)
Under en vandring genom ett skogsparti hittade vi plötsligt en klematis med små vackra blommor. Alpklematisen blommar i perioden maj-juli och hittas i skogspartier på 1.000-1.400 meters höjd. När den växer fritt så blir den 2-4 meter hög. Det är den enda lianen i Alperna. Den är också giftig.

Alpsippa (sv), Alpen-Kuhschelle (ty) (Pulsatilla Alpina)
Mosippa (sv), Frühlings-Kuhschelle (ty) (Pulsatilla Vernalis)
Vi såg fröställningar av en växt som troligtvis var en Pulsatilla Alpina eller en Pulsatilla Vernalis. Pulsatilla alpina som på svenska kallas Alpsippa är 25-30 cm hög och har håriga blomknoppar som blommar i maj-juni. Pulsatilla vernalis, Mosippa på svenska (på tyska Frühlings-Kuhschelle) är en lägre växt på 5-20 cm som blommar i perioden maj-juli. Den kan man hitta på upp till 3.500 meters höjd i stenig terräng.

Alpgentiana (sv), Stengelloser Enzian (ty) (Gentiana acaulis)
Vi lyckades få syn på en Gentiana när vi gick en kamvandring, och kanske var det en Gentiana acaulis, på svenska Alpgentiana, på tyska Stengelloser Enzian.  Den blommar intensivt blå i maj-augusti på 800-3.100 meters höjd. Växten är bara 5-10 cm hög. Det latinska ordet acaulis betyder ”med kort stam”.

Purpurbräcka (sv), Roter Steinbrech (ty) (Saxifraga oppositifolia)
När vi vandrade utmed en bergvägg där det var lite fuktigt fick vi syn på en vacker rosa blomma som växte tätt inpå berget i en kudde av gröna blad. Det var Purpurbräckan som blir 2-5 cm hög och blommar i mars-juli och hittas på 1.700-3.500 meters höjd.

Utmed soliga bergssluttningar blommade vackra buskar med rosa blommor. Det var rhododendron och kanske fick vi möjlighet att se båda dessa vanligt förekommande sorter! Rhododendron är här precis som hos oss en vintergrön buske.

Alpros (sv), Rostblättrige Alpenrose (ty) (Rhododendron ferrugineum)
I maj-aug blommar busken som blir 50-150 cm hög med trattliknande blommor. Den finns på höjder från 1500-2400 m.

Hårig alpros (sv), Behaarte/bewimperte Alpenrose (ty) (Rhododendron Hirsutum)
I samma period, dvs. maj-augusti blommar också den håriga alprosen. Den blir inte fullt så hög (50-120 cm) men förekommer på också på höjder upp till 2.400 meter.

Här kan du se bilder på dessa blommor på annan plats på vår hemsida.

Källor:
http://ec.europa.eu/environment/nature/info/pubs/docs/biogeos/Alpine/KH7809637SVC_002.pdf
Wikipedia
Jaitner, C.1993.Alpenblumen. 3 uppl. Kompass Naturführer. Innsbruck. Fleischmann & Mair GmbH, Innsbruck/Rum.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln