Austria-Travel_HU 600x200

Blommor i Alperna (1/2)

Slåttergubbe  (sv), Arnika - Berg-Wohlverlei (ty) Slåttergubbe (sv), Arnika - Berg-Wohlverlei (ty)

Anneli Schwarz hjälper oss med några inlägg om växter i Alperna. Tack Anneli!

I hjärtat av Europa ligger Alperna. Bergskedjan är 1.200 km lång, med flera toppar som är mer än 40.000 meter höga. Medelhavsklimatet i söder och det tempererade klimatet i norr påverkar den växtlighet som finns i kombination med Alpernas utformning med höga berg och djupa dalar. På lägre höjder finns gräsmarker och skogar, men snart blir träden färre allt eftersom bergen blir högre. Skogarna övergår i alpina gräsmarker och hedar med växtlighet som anpassar sig till allt svårare förhållanden. Vilka växter som förekommer varierar i stor utsträckning, eftersom höjdskillnaderna bidrar till olika förhållanden för växterna. En sydsluttning som skyddar eller en smal bergskam ger olika förutsättningar för växterna, så kallat mikroklimat. I samband med dina vandringar kommer du att se många av de växter du hittar här hemma, såsom smörblomma, blåklocka eller slåttergubbe. Ibland ser det ut som om dessa växter har extra intensiva färger när de förekommer i Alperna. Men det finns också växter som anpassat sig på andra sätt. Då ser du växter som kryper ihop i platta kuddar, täta mattor eller som rosetter utmed marken eller växter med formen av ett tefat eller hår för att behålla värmen.

Vanliga växter både i Sverige och de österrikiska alperna
Sommaren 2013 vandrade vi i bergen som omger Saalbach Hinterglemm. Vi kunde då känna igen en hel del blommor. Vi samtalade om detta och var överens om att många växter hade mer intensiva färger än när vi ser dem hemma. Dessutom kunde vi se att en del av växterna inte var lika höga som när de växer i Sverige. Här följer tre exempel på blommor vi kände igen:

Slåttergubbe  (sv), Arnika/Berg-Wohlverlei (ty) (Arnica montana)
Det här är en flerårig, ganska vanlig växt som vi hittade när vi vandrade över gräsmarkerna eller genom skogen. Den växer också i vägrenar. Slåttergubben finns i stora delar av Europa. I Alperna blommar den perioden juni till augusti och kan hittas på 200 m upp till 2.900 m höjd. Växten blir 20-60 cm hög och blommar med guloranga blommor.

Den här växten är också känd som en läkeväxt, men är giftig! Man använder sig både av blomman och av roten. Den eteriska olja som fås fram anses bland annat vara antiseptisk och används i första hand för utvärtes bruk.

Smörboll (sv), Trollblume (ty) (Trollius europaeus)
När vi vandrade i lite fuktigare områden såg vi smörbollar, som tillhör ranunkelväxterna. Den här blomman växer också i större delen av Europa. Smörbollen är en flerårig ört som kan bli upp till 70 cm höga. I alperna blommar den i perioden maj till augusti och hittas på 900 m upp till 2.500 m höjd. Växten är giftig. Smörbollar liknar blommorna i släktet smörblommor som vi också såg mängder av.

Blåklockan (sv), Glockenblume (ty)
Här hemma ser vi hela tiden blåklockor när vi är ute och går och då är det oftast den som beskrivs som ”liten blåklocka” (Campanula rotundifolia). Den blåklocka vi såg under vandringarna var i stället Scheuchzers Glockenblume (Campanula scheuchzeri) och det första vi lade märke till var att färgen var mer intensiv och att blomman var lägre, 3 - 15 cm hög. I juni till september blommar blåklockan upp till 3.000 meters höjd.

Här kan du se bilder på dessa blommor på annan plats på vår hemsida.

Källor:
http://ec.europa.eu/environment/nature/info/pubs/docs/biogeos/Alpine/KH7809637SVC_002.pdf
Wikipedia
Jaitner, C.1993.Alpenblumen. 3 uppl. Kompass Naturführer. Innsbruck. Fleischmann & Mair GmbH, Innsbruck/Rum.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln