Austria-Travel_HU 600x200

Mozartkulor: Äkta eller original?

Österrike och i synnerhet Salzburg är känt för sina Mozartkulor. Men vilken kula är den rätta? På somliga tillverkares kulor står det "Echt" (äkta) och det låter ju bra och betryggande. Så står det till exempel på kulorna från Reber (vänster på bilden) och Mirabell (i mitten på bilden). På kulorna från Fürst står det däremot "Original" (original) och det låter ju bra. Men hur ska man veta vilken kula som är den rätta?

Mozartkulan skapades 1890 av den i Salzburg aktive konditorn Paul Fürst och uppkallades efter Wolfgang Amadeus Mozart i samband med dennes hundraåriga dödsdag. Det ursprungliga namnet var Mozart-Bonbon. Sedan dess har Fürsts Mozartkula vunnit flera priser, den första 1905 i Paris. Kulan blev mycket populär och kopierades av andra konditorer, varav Holzermayr och Schatz fortfarande är aktiva i Salzburg.

Idag är de flesta Mozartkulorna industriellt tillverkade, till exempel av österrikiska Mirabell eller tyska Reber. Mirabell säljer enligt egna uppgifter 90 miljoner Mozartkulor årligen och Reber över 180 miljoner.

Strider om rättigheterna har inte handlat om receptet utan om namnet. Den uppgörelse som fortfarande gäller säger att Mozartkulor från Fürst är de enda som får kallas "Original" eftersom de fortfarande görs av samma konditor. Övriga mozartkulor får bara kallas "Echt".

Men vilken smakar bäst? Ja, det är nog bäst att du undersöker detta själv. Som bekant tycker man olika. Klart är ändå att den handgjorda mozartkulan från Fürst är dyrast. Den kostar 1 €/styck i en av de fyra butiker eller konditorier där den kan köpas i Salzburg. Den kan också beställas på Fürsts hemsida.

Av Manfred Rusner

Kommentera gärna:

 • Manfred Rusner • 5 december 2013 21:04:40
  Mirabells säger på sin hemsida att deras Mozartkulor är glutenfria men att spår av gluten kan finnas i dem. Texten nedan är från deras hemsida. Reber säger att man måste läsa på produkterna om de är glutenfria och jag hittar inga angivelser på deras hemsida.

  Question:
  Do your products contain gluten?

  Answer:
  Our Mirabell products do not contain gluten. However, despite extreme care and adherence to extremely strict hygienic guidelines we cannot completely exclude that minimal traces of gluten from other products manufactured in our factory may be found in our chocolates. A statement to this effect is made on the packaging as a warning for persons who suffer from coeliac (an allergy of the small intestine towards gluten, a mixture of proteins in rye, wheat, barley, oats and spelt).

  http://www.mozartkugel.at/mozartkugel/page?siteid=mozartkugel-prd&locale=aten1&PagecRef=253#3
 • Agneta Trygg • 5 december 2013 15:41:38
  Är de här Mozartkulorna som säljs glutenfria?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln